Bajkovita Pula

Pet godina. Nekome možda puno, nekome malo. Nekome cijela vječnost, nekome tek djelić povijesti. A upravo je toliko prošlo od kada sam po prvi put čuo za toliko jednostavan, a istovremeno toliko snažan projekt adidas škole trčanja.

Jednostavan, jer doista, koliko zahtjevno mora biti trčati u prirodi umjerenim tempom? A istovremeno snažan, jer u današnjem okruženju, briga za vlastito tijelo i zdravlje te sama poruka koju šaljemo proaktivnim djelovanjem daleko se čuje!

lungomare

Odmah sam odlučio kontaktirati organizatore i ukucao ključne riječi. Almighty Google je nakon niti pet milisekundi odgovorio kako iza svega stoji Društvo sportske rekreacije Aktivan život. Međutim, dijametralno suprotno vremena trebalo je projektu da zaživi u Puli.

Pet je dugih godina trajala avantura pokretanja ove jednostavne/snažne akcije pokrenute 2011. godine s jednostavnim ciljem uključivanja što većeg broja osoba diljem Hrvatske koje se rekreativno bave trčanjem.

Sada se niti ne sjećam jesam li tada poslao upit prema ZG ili je sve stalo samo na nedosanjanom snu. Često se znalo dogoditi da saznam ili čujem za novosti iz bijelog svijeta i zamišljam kako to isti zaživi u Puli. Međutim budući sam vodenjak rođen na Valentinovo, doista mogu reći kako uistinu živim po karakteristikama ovog horoskopskog znaka; uvijek u budućnosti zanesen novim stvarima, ali mi istovremeno um odluta negdje daleko i brzo zaboravljam što sam zadnje mislio. Vjerojatno je i tada ideja brzo prošla kao što je i došla i nastala je stvaralačka pauza duža više od godinu dana.

Došla je lagano i 2013. i pojavila se Rijeka na trkačkom zemljovidu. Program je napravio iskorak prema Kvarneru. Odmah sam se uhvatio za glavu i rekao sam sebi: „Eto Eriče, dok ti sanjariš, ljudi rade…“.  Brže sam bolje ponovno proguglao AŠT i vidio kako se „zaraza“ trčanja širi Lijepom Našom.  Ali još nije zahvatila istarski poluotok. Podsvijest me istog trena smirila: „Sada je korak bliže Puli! Pokreni se!“ Nisam ni došao k sebi, a mail je već bio odaslan g. Vareškiću. Ali nakon što sam 2011. propustio vlak, nisam želio dozvoliti da još jednom karavana prođe pored Pule bez zaustavljanja.

I doista, krajem 2014., u svojoj četvrtoj godini postojanja, AŠT je stidljivo, ali odlučno proširila svoj program i na najzapadniju županiju. Nakon višemjesečnog ispitivanja terena kocka je bačena i službeno je obznanjen početak rada pulske podružnice: 02. ožujka 2015. Odabran je voditelj, iskusni kineziolog Igor Blašković koji je rođen također na Valentinovo, a na sam dan predstavljanja AŠT Pula, saznali smo kako je i idejni pokretač projekta Nedeljko Vareškić, također vodenjak, rođen 13. veljače, sam dan prije Valentinova! Tri vodenjaka koji „žive“ u budućnosti, okreću novu stranicu u Puli i pozivaju sve zainteresirane da odluče promijeniti svoju svakodnevnicu i zamijene udobnost naslonjača za prekrasne staze za trčanje u Šijanskoj šumi i uz Lungomare.

I dogodila se bajka. Od prve vijesti o početku adidas škole trčanja prošlo je niti mjesec dana, a prijavljenih je više od stotinu članova! Momentum je postignut i zaraza je prešla Učku i ništa je ne može zaustaviti. Ali istovremeno se dogodilo nemoguće (Impossible is nothing); virus je mutirao i postoji mogućnost da se „zaraza“ vrati na izvor i da zagrebačka podružnica istrči Pulsku Xicu – domaću utrku na 10 km (X – rimski deset) po uzoru na ZG CENer. Noćna će utrka biti premijerno predstavljena u rujnu uz prekrasnu šetnicu uz more nakon koje slijedi noćno kupanje svih trkač(ic)a, a tada kreće fešta do ranih jutarnjih sati!

… a prošlo je niti pet godina.

Piše: Erik Lukšić

Podijeli tekst na društvenim mrežama: