H2O

„Voda je srž svega, jer voda je sve i sve se u nju vraća. Ona je osnovni uzrok svemu postojećem.“ Tako je zapisao Tales iz Mileta (628. – 528. godine prije nove ere), grčki filozof kojega smatraju i najstarijim filozofom na europskom tlu. Voda je zaista izvor života, ona je sastavni dio svakog živog bića, nalazi se u gotovo svakoj tvari. Najvažnija je čovjekova namirnica, pravi eliksir. Čak je 70 posto površine Zemlje pokriveno vodom, a otprilike 70 posto ima je prosječno i u čovjekovom tijelu. U gotovo svim starim kulturama vodom su se koristili i kao sredstvom liječenja. Tako je ostalo i do današnjih dana. Možda je upravo VODA bila najčešće korištena riječ posljednjih mjesec dana kod svih nas trkač(ic)a tijekom treninga: vode, trebam vode…

IMG_20150721_194251

Iskreno se nadam da se niti jednom polazniku AŠT nije dogodio problem tijekom nizanja dionica i da ste imali dovoljne količine vode ili drugih napitaka koje ste obilno koristili prije, tijekom i nakon treninga. Srećom živimo u zemlji koja raspolaže sa 32.818 prostornih metara godišnje obnovljive pitke vode po stanovniku i po tom smo se podatku svrstali u krug 30 vodom najbogatijih zemalja svijeta, dok smo se na prostoru Europe smjestili na visokoj trećoj poziciji – bogatije vodom samo su dvije sjeverne zemlje: Norveška i Island.

Ali budući je temperatura i dalje visoka, a niti se postotak vlage u zraku ne smanjuje, jedino utočište koje u ovo sparno doba možemo preporučiti je također voda. Bilo morska, riječna ili jezerska, voda je idealan medij koji istovremeno hladi i opušta, ali je i izvanredno mjesto za održavanje treninga. Vjerujem kako ste već čitali o svim dobrobitima treniranja u vodi pogotovo nakon povrede ili ozljede. Međutim dio koji nismo detaljnije proučili je i promjena sadržaja, odn. tipa treninga.

Često trening nakon određenog broja ponavljanja postaje rutina. Pogotovo ukoliko nema vidljivog napretka u rezultatima ili treninzi postaju sve sličniji jedan drugome. Treneri promjenama u duljinama dionica trčanja, smanjivanjem/povećanjem intenziteta trčanja, uvođenjem novih pripremnih/završnih vježbi uvelike utječu na razbijanje monotonije. Međutim čarolija promjena rute trčanja, okoline u kojem se provodi trening kao i same lokacije treninga je često ono nešto što osvježuje percepciju treniranja.

U bajkovitoj smo Puli trčeći uz Lungomare odlučili napraviti iskorak i prepustiti se blagodatima mora. Zbog nesnosnih vrućina promjena lokacije nam je došla kao naručena. Iako je visinska razlika između staze i same morske površine bila manja od 10 metara, gušt je bio 10 x veći. Odmah da naglasim da se nismo došli kupati, a još manje sunčati. Trening je napravljen sukladno pravilima struke i pod budnom okom trenera Siniše Ivankovića koji ima dugogodišnju praksu provođenja treninga u vodi. Tu je metodu treninga najčešće koristio u liječenju ozljeda, no ta metoda treninga ima niz prednosti; odlična je u prevenciji ozljeda uzrokovanih sindromom prenaprezanja, utječe na poboljšanje snage mišića trupa, nogu i ramena, a specifičnost je i to da zbog otpora vode prilikom trčanja imamo i element treninga snažne izdržljivosti.

Sve u svemu, spojili smo ugodno s korisnim, „osvježili“ um i tijelo novom metodom treninga, nesnosnu vrućinu u zraku zamijenili ugodnom temperaturom u novom mediju i zadovoljili cilj!

piše: Erik Lukšić

P.S. budući je trening u večernjem terminu, nakon napornog treninga poželjno je provesti i završni, relaksirajući dio u vidu noćnog kupanja uz mjesečinu i neizostavnu hidrataciju organizma…

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: