fbpx

66 dana u Trčaoni. Što to znači?

Prošlo je gotovo dva mjeseca od kada smo započeli naš prvi zajednički trening u školi trčanja. To je razdoblje kada se približavamo brojci „66“. Zašto nam je ta brojka važna?

Skupina znanstvenika (Lally et al,2009) htjela je saznati koliko bi bilo potrebno dana da nova aktivnost postane hobi. U prosjeku je to bilo 66 dana, što bi zapravo značilo da je vaše trčanje preraslo u nešto više od samog dolaska na trening. Objasnit ćemo to na slijedeći način: potrebno je 66 dana kako bi se sagradila kuća. Za to vrijeme mogu se dogoditi različiti vanjski utjecaji koji će onemogućiti da se izgradnja kuće završi: loši vremenski uvjeti, nedostatak materijala za građenje, ozljeda majstora i još puno toga. Iz navedenih razloga, potrebno nam je oko 66, a čak i možda malo više, dana kako bismo uspjeli sagraditi kuću do kraja. Nakon što smo ju uspjeli sagraditi, imamo prostor u kojem se osjećamo sigurno i toplo, prostor koji će nam pomoći da se odmorimo od ostatka dana. Sada zamijenimo kuću s trčanjem i jasna vam je poruka.

Slika moje prošlogodišnje C grupe na na Zagrebačkom polumaratonu. Uspjeli su izgraditi “kuću” na čvrstim temeljima!

Ono što je zapravo najvažnije, nije sam broj „66“ nego što se sve dogodilo za vrijeme tih dva mjeseca! Odlučili ste pokušati nešto novo u svom životu i htjeli ste ostvariti svoje ciljeve s tom novom odlukom. Započeli ste s jednim oblikom tjelesne aktivnosti – trčanjem. Uz postavljene ciljeve kao što su: naučiti tehniku trčanja, razviti funkcionalne sposobnosti, druženje ili skidanje kilograma, vi potajno radite na razvoju karaktera (meni osobno najvažnija stvar treniranja). Želim da povučete paralelu između života i trčanja. Na samom treningu ste sigurno osjetili kako vam je bilo teško i kako ste možda htjeli usporiti ili odustati.  Taj osjećaj je najbolji način da napredujete u svom životu! Potrebno je dovesti se u nove (često neugodne) situacije kako bi tijelo to detektiralo i pripremilo se za sljedeći isti takav podražaj. Isto vrijedi i izvan trčanja. Nemojte imati strah probati nešto novo u životu jer u suprotnom bi moglo doći do stagnacije koja iza sebe ima svoje posljedice. Nikada nije kasno za donošenje novih odluka ali nemojte ih odgađati, nego krenite s organizacijom te odluke i budite strpljivi što se tiče rezultata.

Za uspjeh treba vremena ali se baš uvijek trud isplati.

Uvijek imajte na umu da radite na dugoročnom planu i da je za takvu stvar potrebno duže vremensko razdoblje. U trčanju su potrebne različite fiziološke promjene koje su uzrokovane treningom i odmorom te je potrebno vrijeme da bi se primijetio napredak. Treneri u potpunosti razumiju kako to ponekada zna biti teško i da se može dogoditi odustajanje ili razmišljanje o tome. Stvarno nije lagano biti u zoni neugode i puno puta sam izgubio u takvoj borbi. No ono što je ključno u tom porazu je da se prisjetite zašto smo nešto do sada radili ( ovdje ne govorim samo o trčanju) i da uspijete shvatiti zašto je došlo do pada motivacije ili odustajanja od treninga, životnih prilika i slično. Uvijek postoji razlog i krije se u našim glavama jer sve je to projekcija naše iluzije. Moramo biti iskreni sa samim sobom i onda naći rješenje kako bismo sljedeći put bili pripremljeni za krizu koja će se sigurno opet ponoviti.

Nemojte dopustiti da vas životne okolnosti promjene, budite vi koji ćete ih promijeniti!

Vidimo se na treningu!

Napisao: Marco Francesco Ristić, trener Trčaone Zagreb

Izvor: Lally P, et al. How are habits formed: Modelling formation in the real world. European Journal of Social Psychology. 40, 6, (998-1009), (2009).

Podijeli tekst na društvenim mrežama: