fbpx

Kako odabrati štapove i ostalu opremu za nordijsko hodanje

Jedini način da se tehnika nordijskog hodanja primijeni na adekvatan način traži od pojedinca štapove posebno dizajnirane za tu aktivnost. Postoje različite vrste štapova, a koriste se s obzirom na namjenu i teren. Kada osoba razmišlja koji štap kupiti, mora razmotriti dvije glavne stavke:

 • udio karbona u sastavu štapa i
 • dužina štapova

Nordijsko hodanje se po svojoj tehnici dosta razlikuje u odnosu na klasično planinarenje ili tzv. treking i da bi se tehnika adekvatno provodila, potrebni su štapovi specifični za tu aktivnost. To znači da svoje štapove za planinarenje ostavite za uživanje vikendom na Medvenici, a za treninge nabavite one specijalizirane za nordijsko hodanje.

 

Koje su to glavne karakteristike dobrog štapa za nordijsko hodanje?

Prvo što bih istaknuo kao glavno obilježje jest da je štap lagan i siguran u rukama. Zatim je to ergonomski i anatomski dizajniran držač štapa na koji se nastavlja vezica bez koje nema potpune tzv. fitness tehnike. Ručka treba biti od pluta, gume ili kombiniranih materijala i vrh štapa u obliku špice. Kada kupujete štap, gledajte da bude od brenda poznatog po opremi za nordijsko hodanje, kao što su na primjer Kv+ ili leki, a ukoliko to nije moguće kada kupujete štapove, svakako neka vam prodavač potvrdi da su baš za nordijsko hodanje, a ne za pješačenje ili planinarenje.

 

Kada sami kupujete štapove obratite pažnju na sljedeće stvari:

 • Odabir visine štapa radite tako da svoju tjelesnu visinu pomnožite s 0,68 i nakon toga zaokružite na nižih 5 cm. Ukoliko ste tip osobe kojoj su udovi(ruke) nešto duži u odnosu na trup, onda to može varirati pa pitajte prodavača ili svojeg trenera radije za savjet kako ne biste kupili krive štapove.
 • Bolji odabir svakako su fiksni štapovi, a ne teleskopski ili klasični dvodijelni jer ukoliko želite takve, morat ćete uzeti one kvalitetne, a takvi su dosta skupi.
 • Udio karbona u štapovima. Što veći, to bolji. Lakši štap omogućuje puno bolji prijenos i omogućava jednostavnije savladavanje tehnike. Štapovi su najčešće u sljedećim postocima karbona: 10%, 30%, 50%, 80%, 100%. I sada se sigurno pitate koji odabrati? Vrlo jednostavno, birate štap sukladno vašim potrebama. Minimalna vrijednost ispod koje ja ne bih nikako išao je 30% karbona u štapu. Zlatna sredina i moj savjet svima vama je 50%, a za one koji se vide u bržim hodanjima i možda jednog dana trenerskim vodama mogu za sebe uzeti i 80%. Sukladno većem postotku kreću se i nešto više cijene.
Prije nego kupite štapove svakako razgovarajte sa svojim trenerima gdje ih i po kakvim cijenama možete nabaviti.

Ponovimo najvažnije informacije za kupnju prvih štapova za nordijsko hodanje:

 1. Kako odabrati visinu štapova? Pomnožite svoju tjelesnu visinu s 0,68 i zaokružite na nižih 5 cm.
 2. Gdje mogu kupiti štapove? U bilo kojoj boljoj sportskoj prodavaonici, u Hervis dućanima uz Trčaona popust od 20% ili preko Hrvatskog saveza za nordijsko hodanje.
 3. Koji je štap dobar, a koji ne? Dobar štap ima minimalno 30% karbona u svom sastavu, anatomski oblikovanu dršku čije je hvatište najčešće od pluta, gume ili kombiniranih materijala, a vrh štapa je u obliku špice zbog lakšeg ubadanja.
 4. Čemu služe nastavci na štapovima? Služe za hodanje po asfaltnim podlogama.
 5. Je li bitno da je štap u jednom ili više dijelova? Svakako bih preporučio fiksni štap tj. štap u jednom komadu ali ako se odlučite za druge varijante svakako pitajte trenera za savjet i budite spremni izdvojiti nešto više novaca za njih.
 6. Što mi još treba od opreme za nordijsko hodanje? Sportske tenisice u kojima će vam biti ugodno i udobno zatim trenirka ili tajice te kratke hlače kada je vruće te naravno sportska majica jer se znojimo. Šuškavac ili laganija sportska jakna također je poželjna i što manje ostalih stvari koje vam mogu smetati za vrijeme treninga poput velikog ruksaka, torbice, ključeva ili mobitela u đepovima.

 

Napisao: Borna Šeremet, mag.cin. i glavni trener nordijskog hodanja u Trčaoni

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: