fbpx

Kreni hodati na nordijski način

Nordijsko hodanje relativno je novi oblik tjelesne aktivnosti koji se danas sve češće javlja u rekreaciji svih dobnih skupina te jedna od najbrže rastućih tjelesnih aktivnosti na svijetu u rekreativnom sportu.

Za razliku od normalnog hodanja, nordijsko hodanje zbog korištenja štapova uključuje ruke, ramena, prsa i leđa kroz puni opseg pokreta. Odgurivanjem štapovima ostvaruje se oslonac na više točaka nego kod normalnog hodanja čime se automatski rasterećuje zglobove donjih ekstremiteta i lumbalni dio leđa i do 30%. Također, zbog aktivacije veće skupine mišića, energetska potrošnja je i do 50% veća nego kod običnog hodanja (450-600 Kcal po satu).

Nordijsko hodanje odlično je za sve – bez obzira na dob i fizičku spremu.

Pravilnom tehnikom hodanja jačaju se svi mišići gornjeg dijela tijela te mišići lumbalnog dijela leđa i trbušni mišići. Na taj se način znatno umanjuju problemi sa ukočenim i napetim ramenima, vratom i leđima koji su neizbježni zbog sjedilačkog načina života. Starijim osobama upotreba štapova omogućuje i veću stabilnost jer se povećava površina oslonca važna za održavanje ravnoteže pri hodu, a samim time smanjuje se rizik od padova. Treninzi nordijskog hodanja odvijaju se na otvorenom ali ne ovise o terenu i vremenskim uvjetima. Hodati se može uvijek.

Još jedan bitan segment nordijskog hodanja je i socijalizacija za vrijeme treninga jer su polaznici kroz druženja i treniranja tri puta tjedno dodatno motivirani te rijeđe izostaju s treninga ili odustaju od škole.

U konačnici, nordijsko hodanje jedan je od najboljih oblika rekreacije današnjice, što potvrđuje i povećanje broja nordijskih hodača. Moja preporuka, kao trenera u Trčaoni, je da se nordijskim hodanjem počnete baviti čim prije jer svaki korak koji napravite sada korak je za zdraviju i aktivniju budućnost.

Vidimo se na treninzima!

Termine i lokacije treninga nordijskog hodanja u Trčaoni pogledajte na www.trcaona.hr/grupe/nordijsko-hodanje/ .

Napisao: Robert Bobinec, licencirani trener nordijskog hodanja

Podijeli tekst na društvenim mrežama: