Nordijsko hodanje 2024. – plan izleta, festivala, dužinskih treninga i natjecanja

Svi naši članovi škole i kluba nordijskog hodanja imat će prilike uživati u dodatnim aktivnostima koje smo im pripremili u ovoj sezoni. Očekuju nas brojne lijepe staze kao i različiti festivali, izleti i natjecanja gdje ćemo uživati u prirodi, kao i dobrobitima nordijskog hodanja.

Članovi kluba i škole nordijskog hodanja Trčaona Zagreb na izletima, dužinskim treninzima i festivalima mogu uživati tijekom cijele godine, a popis lokacija i vrijeme održavanja u 2024. nalazi se u nastavku:

DatumNazivMjesto Tko sudjeluje?
25.02.2024., nedjelja Dužinski trening i izlet na Medvednicu Staza oko vrha Medvednice Klubaši
11.03.2024., ponedjeljak Proljetna škola nordijskog hodanja – početak Savski nasip/park Maksimir (Zagreb)Školarci
22./23.3.2024. petak, subota Inicijalno testiranje polaznika proljetne škole nordijskog hodanja na 1 kilometarSavski nasip/park Maksimir (Zagreb)Školarci
06.04.2024., subotaPredavanje o tehnici nordijskog hodanja Školarci i klubaši
13.04.2024., nedjelja Festival nordijskog hodanja i pješačenjaOpatija Školarci i klubaši
28.04.2024., nedjelja Izlet na KamačnikŠkolarci i klubaši
19.05.2024., nedjelja Izlet na PagMetajnaŠkolarci i klubaši
09.06.2024., nedjelja Dužinski trening i izlet na Medvednicu Leustekova staza (Medvednica)Školarci i klubaši
15.06.2024., subota Festival nordijskog hodanjaMaksimir (Zagreb)Školarci i klubaši
06.07.2024. subota Dužinski trening i izlet na Dotrščinu Dotrščina (Zagreb)Školarci i klubaši
08.09.2024., nedjelja Dužinski trening i izlet na Medvednicu Kraljičin zdenac - Lugareva kućica (Medvednica)Školarci i klubaši
06.10.2024., nedjelja Izlet na Parenzanu IstraŠkolarci i klubaši
10.11.2024., nedjelja Festival nordijskog hodanjaMalinska (Krk)Školarci i klubaši
07.12.2024. , subota Dužinski trening i izlet na Dotrščinu Dotrščina (Zagreb)Školarci i klubaši

 

A naši klubaši imat će priliku pokazati svoj rad i trud na nekoliko natjecanja:

DatumMjesto Tko sudjeluje?
17.03., nedjeljaNatjecanje u ĐurđenovcuKlubaši
20.04., subotaNatjecanje u VaraždinuKlubaši
11.05., subotaNatjecanje u BjelovaruKlubaši
15.06., subotaNatjecanje u Zagrebu Klubaši
30.06., nedjeljaNatjecanje u JastrebarskomKlubaši
13.07., subota Natjecanje u Zagrebu Klubaši
27.07., subota Natjecanje u Zagrebu Klubaši

Dužinski treninzi

Osim redovitih treninga unutar našeg programa nordijskog hodanja (škole i kluba), povremeno tijekom godine organiziramo i dužinske treninge (dulji od 60 min) na različitim lokacijama u gradu uz prethodni dogovor s grupama. To su najčešće treninzi koji traju duže od klasičnog treninga te se održavaju na novim lokacijama (npr. park šuma Dotrščina, Park prirode Medvednica). Termin i lokacija treninga se s članovima komunicira dovoljno unaprijed.

Festivali nordijskog hodanja i pješačenja

Riječ je o manifestacijama koje se organiziraju diljem Hrvatske s ciljem da se što većem broju ljudi približe dobrobiti bavljenja nordijskim hodanjem. Na festivalima se nerijetko okupi više stotina zaljubljenika u nordijsko hodanje s rekreativnim, natjecateljskim, ali i zabavnim programima.

Na festivalima se najčešće nudi nekoliko dužina staza koje se prolaze u grupi, a samo neki festivali imaju i natjecateljske dionice.

Neki od gradova i mjesta u kojima se organiziraju festivali su: Split, Opatija, Trakošćan, Platak, Zagreb, Novi Marof, Samobor, Hvar, Brijuni, Krk, a mi ih tijekom godine posjetimo nekoliko. Više informacija vezanih uz  festivale koji nisu na našem planu i programu, nalaze se na stranicama Hrvatskog saveza nordijskog hodanja (https://nordijsko-hodanje.com/).

Natjecanja u nordijskom hodanju

Svakim danom sve je veći interes za sudjelovanje na natjecanjima (utrkama) u nordijskom hodanju i kao posljedica toga sve je više takvih događaja diljem Hrvatske. Hrvatski savez nordijskog hodanja kao krovna udruga ovog natjecanja, na svojoj web stranici objavljuje kalendar natjecanja i detaljne informacije o natjecanjima.

Nastup na natjecanju se boduje, a ti bodovi ulaze u ukupan zbroj za poredak. Riječ je o tzv. kup sustavu natjecanja. Cilj tog niza natjecanja je odabir najboljih za sudjelovanje (i predstavljanje Hrvatske) na idućem većem događaju. U 2023. to je bilo Svjetsko prvenstvo u Poljskoj na kojem je sudjelovalo čak 7 naših članova.

Izleti

Povremeno organiziramo izlete na zanimljive hodačke lokacije u Hrvatskoj. Najčešće hodamo staze lake do srednje težine s određenim usponom tj. nadmorskom razlikom. Kako bi sudjelovali u ovakvim izletima potrebno je trenirati nordijsko hodanje minimalno 6 mjeseci u kontinuitetu.

Podijeli tekst na društvenim mrežama: