Treniranje u sezoni jesen/zima

Jesen nam je došla ali nema razloga za paniku jer ju trebamo dočekati raširenih ruku i otići u kupovinu jesenske trkačke opreme. Sigurno ste već čuli izreku – “Loše vrijeme za treniranje ne postoji, postoji samo loša oprema”. Već nakon nekoliko (kilo)metara ugrijat ćete se i zaboraviti na kišu, a treniranje će biti kakvo je bilo i do sada, čisto zadovoljstvo i zabava, no potrebno je ipak pripaziti na nekoliko stvari:

 • Treniranje po mraku i magli

Treniranje na dnevnom svjetlu je ono što najčešće radimo, ali nije uvijek moguće jer mrak već u listopadu počne padati na samom početku treninga. Ako ste s nama u ovoj zimskoj sezoni i trenirate po mraku, budite vidljivi i nosite reflektirajuću opremu kako bi vas drugi sudionici u prometu lakše uočili. Ukoliko nemate reflektirajuću jaknu ili majicu, nabavite naljepnice ili trake koje ćete staviti na sebe za vrijeme trčanje ili nordijskog hodanja.

Preporučamo nošenje čeone lampe, posebno ako trenirate na lokaciji gdje je slabija ulična rasvjeta. Lampe se mogu nabaviti u gotovo svim sportskim dućanima i nije potrebno izdvojiti mnogo novca, a korist je višestruka.

 

 • Presvlačenje nakon treninga

OBAVEZNO se presvući nakon treninga! I u zimskim uvjetima tijelo se znoji te je važno, posebno ukoliko ostajete nakon treninga idi doma idete pješice, presvući se u suhu odjeću i obuću. Ukoliko ne koristite naše svlačionice, a imate automobil tamo se presvucite ili pronađite toalet u kojem to možete učiniti.

Ključ je u slojevitosti kada je hladno, a ne u debljini majice i jakne koju nosite.
 • Kiša i snijeg

Neki obožavaju trčati po kiši, dok neki i ne pomišljaju na to. Ukoliko ipak spadate u skupinu onih kojima je trčanje po kiši – zakon, onda treba prilagoditi i opremu. Svakako imajte na sebi vodonepropusni šuškavac i šiltericu kako vam kapljice ne bi padale u oči dok trenirate. Ispod šuškavaca, ovisno koliko je hladno, obucite kratku ili dugu sportsku majicu i svakako izbjegavajte pamuk zbog znojenja.

U slučaju leda i snijega oprema je ista kao i za trening po kiši i ključni izraz je SLOJEVITOST. Nemojte na sebe oblačiti veste ili zimske jakne jer ćete se oznojiti, dehidrirati i vjerojatno završiti s jaknom u rukama ostatak treninga. Radije na sebe stavite još jedan sloj tanke sportske majice i na to šuškavac. Imajte povjerenja u svoje trenerice i trenere koji će znati procijeniti jesu li OK uvjeti za trening i slobodno ih pitajte za savjet oko opreme.

 

 • Niske temperature

Kao i na ekstremno visokim temperaturama, trčanje po hladnijem vremenu je zahtjevnije nego kada je vani 12-13 stupnjeva. Teže je udisati hladan zrak i mišićima treba više vremena da se ugriju. Treneri će to imati na umu i prilagoditi treninge vanjskim uvjetima ali ako trčite sami radije napravite kraći trening. Sportska marama preko usta odličan je dio opreme upravo za vrijeme niskih temperatura, kao i rukavice te kapa. Poželjno je imati rukavice i kapu od materijala koji ne upijaju znoj što znači da svoju super kapu s „coflekom“ i vunene rukavice trebate ostaviti kod kuće.

Osim vode i izotonika poželjna su i topla pića poput čaja.
 • Hidracija

Zimi ne sjećamo žeđ kao na visokim temperaturama ali se svejedno znojimo stoga često dolazi do dehidracije za vrijeme treniranja. Ponesite sa sobom u svlačionicu bocu vode, izotonika ili nekog toplog napitka kao što je čaj i pazite da pijete i onda kada ne osjećate žeđ.

 

 • Motivacija

Teško se motivirati na treniranje kada vani nije sunce i 15 stupnjeva. Sve razumijemo i svi se volimo povući u toplinu doma i „hibernirati“ do proljeća. No ekipa u Trčaoni zimu odradi bez ikakvih problema. Kako to? Zapravo zimsko trčanje članovima često bude najdraži dio godine i motivacija među članovima unutar svake grupe je veća zimi nego ljeti. Zadovoljstvo nakon treninga je neprocjenjivo, a topli čaj i grijanje vas i dalje čekaju na istom mjestu. Trebate dokaz? Samo pitajte članice i članove kluba koji već 4. sezonu trče s nama, po svim vremenskim uvjetima. 🙂

 

Neka vas ovi novi vremenski uvjeti ne obeshrabre u namjeri da trenirate. Adekvatno se pripremite i uživajte jer treniranje u jesenskim i zimskim mjesecima može biti nezaboravno iskustvo.

 

Popis preporučene opreme za treniranje u Trčaoni, sezona jesen/zima:

 • Reflektirajući dio opreme – majica, šuškava, naljepnica, narukvica, šilterica, tenisice….
 • Čeona lampa – za detalje o kupnji lampe pitajte svoje trenerice i trenera, a uskoro donosimo i članak o tome kako odabrati lampu za sebe
 • Suha odjeća i obuća – obavezno sa sobom nositi opremu u koju ćete se presvući nakon treninga jer se i na nižim temperaturama znojimo, a treninge odrađujemo i po kiši.
 • Šuškavac – vodonepropusni šuškavac sastavni je dio opreme i savjetujemo da si ipak kupite kvalitetniji primjerak koji će vam trajati godinama.
 • Sportska marama – Trčaona ili neka druga sportska marama odličan je dio opreme jer ju možete uvijek nositi sa sobom. Mala je i lagana te služi kao šal, kapa, znojnik….Na koje ju sve načine možete koristiti, pogledajte u tutorialu  www.trcaona.hr/treneri-pisu/6-nacina-kako-nositi-trkacku-maramu/.

 

Svi aktivni članovi Trčaone (preko posebnog kupona) u Hervis dućanima imaju 20% i na web shopu 10% popusta na već sniženu robu. Ukoliko niste dobili kupon za popust javite nam se na info@trcaona.hr.

 

Vidimo se na treninzima!

Podijeli tekst na društvenim mrežama: