Budi promjena

Kada su pitali Michael Jordana da objasni zbog čega je uspio, odnosno postoji li formula zbog koje se razlikuje od tisuće i tisuće ostalih košarkaša, odgovor koji su dobili bio je vrlo jednostavan: „Trenirao sam i one dane kada baš i nisam bio raspoložen“. Vrlo mala razlika, zar ne? Pokrenuti se i onog dana kada ti se jednostavno neda; kada puše jaka bura, kada pada kiša, kada te posao izmrcvari, kada te suprug/a iživcira, kada te djeca ne slušaju…

nasip

Kako je prošao Vaš prvi tjedan trčanja? Euforično? Izvanredno? Savršeno?

Ako bi odgovorili na ovakav način onda skidamo kapu. Znači da ste odabrali pravu školu koja u potpunosti ispunjava Vaša očekivanja i potrebe. Posložile su se sve kockice i slika je prekrasna. Ugodno trčanje po savskom nasipu, Maksimiru, od Kantride do Preluka, uz Lungomare.

Međutim, zasigurno se pojavio mali crv, onaj zaostali inertni sustav koji teži k mirovanju. Nadam se da je boravio u Vašoj svijesti isključivo milisekundu. Možda pola ili cijelu sekundu, ali nikako dulje od toga. Imajte vjeru u sebe. Bilo bi idealno kada bi, ukoliko trenutno i nemate prijatelja/icu s kojom tri puta tjedno trčite, pronađete srodnu dušu, osobu iz istog dijela grada, bilo koga tko ide u istom smjeru prema ruti trčanja, da (Vam, a i Vi njemu/njoj) međusobno budete potpora/podrška. Jer zasigurno će doći dan kada nećete biti raspoloženi. Tog dana je iznimno važno imati motivatora koji će upaliti iskru i pokrenuti motor. Bitno je ili biti pokretač ili biti pokrenut!

Možda se dogodila i poneka povreda, lagano zatezanje u mišićima, izvrnut zglob ili istegnuće pokoje tetive. Bol u leđima ili jednostavno „zamor materijala“ zbog višegodišnjeg sjedilačkog načina života i prekomjernog unosa kalorija. Ne brinite, sve je to prolazno. Ništa što nisu prošli milijuni prije Vas i milijuni koji će proći slatke muke poslije Vas. Bitno je da ostanete ustrajni! Ustrajni u namjeri da promijenite svoj život, svoje navike. Neka ova bude prva u nizu.

U knjizi „Vaša najbolja godina do sada“ autorica Debbie Ford spominje razne uloge koje tijekom svojeg života „igramo“; otac/majka, poslodavac/posloprimac, prijatelj/ica, suprug/a… U svakom od tih segmenata napravite listu prioriteta i pokušajte u svakom napraviti pozitivan pomak. Čestitamo od srca budući ste već napravili prvi korak za dobrobit svojeg tijela. Koja Vam je sljedeća dobra navika koju ćete usvojiti? Pročitati djeci priču prije spavanja? Jednom tjedno odvojiti 30 min za šalicu zelenog čaja sa roditeljima? Pohvaliti kolege s posla? Izvesti bračnog partnera na romantični vikend iznenađenja?

Odluka je na Vama.

„Budi promjena koju želiš vidjeti“, rekao je Gandhi, a ostalo je, kao mnogo puta do sada, povijest.

Piše: Erik Lukšić, AŠT Pula

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: