Plan i program nordijskog hodanja

Plan i program škole i kluba nordijskog hodanja namijenjen je svima koji se žele rekreativno ili sportski baviti nordijskim hodanjem.

Trčaona svojim članovima osigurava:

  • grupne treninge 3 puta tjedno u trajanju od 60 minuta
  • rad u grupama 10-20 osoba
  • tjedni plan i program treninga
  • osobne konzultacije i savjetovanje s trenerima prije, tijekom i nakon treninga
  • edukativna predavanja (tehnika nordijskog hodanja, prehrana, važnost hidracije, sportska oprema)
  • sportsku majicu
  • organizaciju odlaska i sudjelovanje na nekoliko festivala hodanja tijekom godine
  • diplomu o uspješno završenoj školi nordijskog hodanja

Program škole nordijskog hodanja

Program škole nordijskog hodanja traje osam mjeseci s početkom u ožujku i on vas uči osnovama tehnike nordijskog hodanja i stjecanja kondicije za hodanje 80 minuta u kontinuitetu. Početak škole krase osnove nordijskog hodanja u kombinaciji s raznim vježbama prilagodbe organizma na intenzitet koji slijedi u narednim semestrima (mjesecima) škole.

Program je podijeljen u dva semestra, a svaki od njih ima svoju ciljanu usmjerenost:

  • Semestar 60 (ožujak, travanj, svibanj, lipanj)

Prvi semestar karakterizira učenje osnovnih koraka nordijskog hodanja i adaptacija tijela na nordijski hod. Kroz ovaj semestar želimo osigurati siguran prijelaz i prilagodbu organizma iz sjedilačkog načina života u stanje veće aktivnosti.

Primaran cilj ovog semestra je dovesti polaznike na razinu forme koja im omogućuje samostalno hodanje 60 minuta u kontinuitetu. U prvim mjesecima treninzi su kombinacija raznih vježbi vezanih uz tehniku i sam hod.

U prvom mjesecu treninga radimo testiranje na 1.5 km na osnovu kojeg se članovi raspoređuju u nekoliko grupa prema brzini hodanja. Grupe se sastoje od 10 do 20 nordijskih hodača koji su u vrlo sličnoj kondiciji. Svaka grupa dobiva svojeg trenera koji ih vodi kroz ostatak treniranja u školi. Tijekom trajanja programa škole, svaki član može uz savjete i dogovor sa svojim trenerom promijeniti grupu ako smatra da je tempo neke drugu grupe bolji, odgovarajući za nju/njega.

  • Semestar 80 (srpanj, kolovoz, rujan, listopad)

U ovom semestru se naučeno znanje iz prethodna četiri mjeseca treninga primijenimo u različitim uvjetima, terenima, nadmorskim visinama. Cilj je dovesti pojedinca na razinu kondicije da može prehodati 80 minuta u kontinuitetu.

U ovome semestru pojedinac ima priliku usavršiti svoju naprednu razinu nordijskog hodanja te podignuti kondicije na višu razinu.

Osim regularnih vježbi razgibavanja, zagrijavanja, hodanja i istezanja, izvodimo i različite vježbe snage, dionice ubrzanja, vježbe ravnoteže i stabilnosti te vježbe s elastičnom trakom.

Klub nordijskog hodanja

Uspješno završena škola nordijsko hodanja ne znači da je kraj treniranja u Trčaoni. Naime Trčaona hoda 12 mjeseci u godini. Nakon završetka škole slijedi postupni prijelaz u klub u kojem vas čekaju nešto brži, zabavniji i drugačiji treninzi od onih u školi.

I u klubu je naglasak na rekreativnom hodanju međutim sam program treninga je nešto intenzivniji, ali zato i daleko učinkovitiji od treninga u školi.