fbpx

O nordijskom hodanju

Nordijsko hodanje je aktivnost (sport) pogodna za sve dobne skupine. Za razliku od običnog hodanja (pješačenja), nordijsko hodanje više aktivira gornje ekstremitete pri čemu se koriste posebno dizajnirani štapovi. Istraživanja kažu da se kod nordijskog hodanja aktivira 90% mišića dok se npr. kod trčanja aktivira 45% mišića u tijelu.

U usporedbi s običnim hodanjem, nordijski hod je puno dinamičniji, simetričniji te na taj način direktno utječe na bolje držanje tijela.

Glavne karakteristike nordijskog hoda su:

  • pravilno držanje tijela
  • simetričan rad ruku i nogu
  • veliki opseg pokreta rukama, nogama i ramenog zgloba
  • ispravan nagib tijela te
  • upotreba posebno dizajniranih štapova.

Osnovni principi nordijskog hodanja su tehnika hodanja, držanje tijela i korištenje štapova. Nakon što savladamo osnove (u školi nordijskog hodanja), nordijsko hodanje postaje zabavna aktivnost ali i ozbiljna svakodnevna rekreacija.

Ova aktivnost, kao i sve druge sportske aktivnosti, zahtijeva redovno i kontinuirano vježbanje, jer je to jedini način dolaska do tako željenih dobrobiti od ovakvog načina rekreacije.

Preporučljiva je svim osobama bez obzira na dob, a pogotovo onima kojima je trčanje prezahtjevno te svima koji se žele kretati na otvorenom i biti aktivni u grupi i na svježem zraku.