Fratarski otok

Bajkovitu Pulu oplemenjuje niz prirodnih ljepota, a jedna od njih je dakako i Fratarski otok. Iako je službeni naziv OTOK VERUDA, u srcima svih puležanki i puležana, ukorijenjen je naziv po fratrima koji su na vrhu otočića oko crkve Blažene Djevice Marije 1624. osnovali samostan. Ono što danas daje draž ovom otoku je… SVE! Omiljena je destinacija za kampiranje tijekom ljetnih mjeseci jer nije niti predaleko niti preblizu, niti je otok prevelik, niti premali. Na otoku nema struje tako da je pogodan i za robinzonski turizam, a opet s druge strane, za par se minuta može na obalu i sve je nadohvat ruke.

fratarski

Nemali se broj obitelji doslovno preseli tijekom ljetnih mjeseci na otok od kuda svako jutro odlaze na posao i jedva čekaju da se vrate popodne na raj na zemlji. Budući je vrijeme potrebno za dolazak na kopno i do centra Pule manje od 30 min, vjerujem kako bi i vi rado svako popodne provodili u pitoresknom okruženju borove šume pod zvjezdanim nebom.

Pa već kad je „pola Pule“ tijekom ljeta na Fratarskom, zašto ne bismo organizirali i neku utrku osim suhoparnih treninga? I tako se rodila ideja utrke RUN & FUN za sve ljude dobre volje koji su se 08.08.2015. zatekli na ovom prekrasnom otočiću. Budući smo na Plitvicama otrčali 5 km, a ubrzo nam slijedi Xica na 10 km, složili smo se kako bi duljina trke trebala biti negdje između. Preciznim mjerenjem utvrdili smo kako je opseg otoka 1650 metara te smo odlučili kako je optimalna duljina za prvu povijesnu utrku ravno 4 kruga!

fratarski cure

Dakle 6,6 km je obilježeno, postavljeni su zvučnici, srdele su ulovljene i samo smo čekali nadobudne trkač(ic)e koji su odlučili subotnje popodne na +30 C provesti kupajući se u znoju umjesto u moru. I ne biste vjerovali, malo po malo, prijavljenih je bilo ni manje ni više nego… 66! Svih dobnih skupina (najmlađi trkač je imao 11 godina, a najstariji veteran okruglih… 66!) Podijelili smo se u dvije „jakosne“ skupine; do 40 godina i oni preko 40 i sve je bilo spremno za START.

Krenuli smo točno na vrijeme u 6 popodne na 6,6 kilometra dugačku stazu nas točno 66 bodreni od strane svih otočana (cca njih 666) koji su oduševljeno pratili tijek utrke. Nakon 6 minuta najbrži su već došli do kraja prvog đira, a potom lagano i ostatak ekipe. I tako đir po đir došli smo do same završnice kada je u 18 sati i 23 minuta najbrži natjecatelj prošao kroz startno ciljnu ravninu! Zadnji su natjecatelji pristizali nakon četrdesetak minuta, a zadnji je ušetao nakon točno 47 minuta i 33 sekunde.

Svi smo, naravno, nastavili druženje uz more i glazbu do dugo u noć, a sve vas drage AŠTovce pozivamo da se odazovete čarima kampiranja na otoku sljedeće ljeto u isto vrijeme.

piše: Erik Lukšić

P. S. …ali prije toga Xica za mjesec dana

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: