Iskustvo

Randy Pausch autor je “Posljednjeg predavanja”, knjige i istoimenog predavanja kojeg je održao na matičnom sveučilištu Carnegie Mellon. Zašto je njegovo posljednje predavanje jedan od najinspiritivnijih videa na You tube, i zbog čega je napisana istoimena knjiga prepuštam da sami otkrijete ukoliko je količina znatiželje koja leži u vama veća od inercije da ne kliknete još jedan od tisuće “klipića” koji vam se nude na dnevnoj bazi. Zaintrigirat ću vas jednim citatom kojeg spominje u dijelu predavanja o svojim iskustvima s treninga američkog nogometa. San mu je bio zaigrati u prvoj ligi, međutim nikada ga nije ostvario. Ali ono što je zapamtio i naglasio u predavanju bilo je da je ISKUSTVO ono što dobiješ kad ne dobiješ ono što želiš. Dakle, iako je ostala žal nenastupanja u prvoj ligi, osjećao je blagoslov iskustva sati i sati treninga i svih onih malih poticajnih trenutaka koje je njegov trener nesebično prenosio njemu i ostalim sportašima.

Iskustvo

Jučer su polaznici AŠT Pula nastupili na ponovno obnovljenom, nekad tradicionalnom krosu, u onoj istoj šumici u kojoj kontinuirano treniramo od pokretanja škole trčanja. Slučajno ili ne, datum održavanja bio je 03. svibnja, upravo kada slavimo drugu mjesečnicu sustavnog planskog trčanja. A kad smo već kod iskustava, možemo slobodno zaključiti kako su ona različita. Velika većina je dobila upravo ono zbog čega je i započeta ova avantura – profesionalnog trenera koji se prilagodio mogućnostima grupe polaznika i na tjednoj bazi “kormilari” brojem ponavljanja i stupnju opterećenja kako bi svaki član skupine dobio optimalni impuls koji će ga dovesti na višu razinu! U Puli postoje tri grupe trkača sa tri nivoa opterećenja; za naprednu skupinu, srednje zahtjevnu i najljepšu skupinu. Naravno da ste shvatili kako najljepša iskustva imaju polaznici zadnje navedene skupine .

To su osobe koje su spoznale da trčanje nije ekskluzivno pravo onih koji su redovno pobjeđivali na sportskim natjecanjima u osnovnoj i srednjoj školi. Trčanje nije rezervirano za one vitke građe i atletskog torza. Rekreacija može biti i zabava i ugoda i zadovoljstvo, izvorište sreće i eliksir vječne mladosti. Iskustvo je to koje se ne može dobiti listajući novine, čitajući knjige, gledajući sportske programe na TV. I upravo je to ono što je prof. Pausch apostrofirao u svojem predavanju; spoznaja o trčanju i bavljenju tjelesnom aktivnošću nije pobjeda, osvojena medalja, obaranje rekorda. Bit i smisao trčanja je briga o vlastitome zdravlju i pomicanje vlastitih granica, granica koje postoje samo u našim glavama.

Body & Mind, simple as that…

P. S. Naravno, iskustvo je također i ono što su dobili svi oni koji su upisali školu i shvatili da je AŠT doista ozbiljna aktivnost koja triput tjedno stvara razliku između trkača i šetača.

piše: Erik Lukšić

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: