fbpx

Masline i grožđe

Kad smo se već u prošloj kolumni spustili južnije, danas bi mogli, ravnoteže radi, otići malo sjevernije,. Točnije nekih desetak kilometara sjeverozapadno od bajkovite Pule. Naime, prošlog nam je tjedna stigao službeni poziv iz Grada Vodnjana u kojem nas pozivaju na sudjelovanje u sportskoj manifestaciji pod nazivom Festival Sporta! Bili smo ugodno iznenađeni, ali i iznimno počašćeni nakon što smo shvatili kako je AŠT podružnica Pula u svojem kratkom postojanju proširila dobre vibracije i zarazila adidas ALI virusom i susjedni gradić. Nekoliko polaznika prve generacije već preko pet mjeseci tri puta tjedno neumorno dolaze na treninge upravo iz Vodnjana i marljivo trče i pronose dobar glas sve dalje i dalje.

vodnjan

Ljepota ovog “međugradskog” poziva je potvrda da se ona naoko luda zamisao o školi trčanja za odrasle pokrenuta prije pet godina iz Zagreba, nezaustavljivo širi diljem Lijepe naše. Broj potencijalnih trkač(ic)a koji jedva čekaju da se i u njihovom susjedstvu pokrene škola trčanja raste poput kvasca. I zato će nam biti iznimno zadovoljstvo i čast predstaviti AŠT u najmlađem istarskom gradiću koji je taj status dobio tek 2003. godine. Sudjelovati ćemo u organizaciji kratke utrke za najmlađe stanovnike i promovirati važnost bavljenja tjelesnom aktivnošću od najmanjih nogu.

A već kad smo prešli granicu bajkovite Pule, rekli smo sami sebi, zašto ne pokrenuti nešto novo, a opet karakteristično za Grad Vodnjan. Ali prije nego vas zaintrigiramo, “skočiti” ćemo i još malo dalje na sjever. Najvjerojatnije ste čuli za WINE RUN – utrku koja spaja vinare i vinoljupce koji su se također zarazili trčanjem. Za nekih dvadesetak dana, točnije 06. rujna 2015. g., na sjeveru se istarskog poluotoka udružuju hedonisti 21. stoljeća koji sljubljuju kilometre i čašice vina. Dobar marketing je u prošlogodišnjem izdanju sljubio jaaaaaaaaaaaaaaako puno jednih i drugih i WINE RUN se pokazao kao pravi hit!

Ono po čemu je još poznat(ij)a Istra, osim vina i tartufa, je maslina, tj. preciznije maslinovo ulje. Ali najvjerojatnije niste čuli da u samom Vodnjanu i njegovoj okolici postoji “cesta ulja” koja povezuje ni manje ni više nego 17 uljara, odn. kušaonica u kojima možete osjetiti izvorno domaće ulje! I tako, dragi moji AŠTovci, adidas ALI virus se sljubio sa tekućim zlatnim maslinovim uljem i rodila se ideja da se dogodine na južnom dijelu istarskog poluotoka spoje hedonisti koji žele udružiti savladavanje kilometara i degustaciju pršuta i maslinovog ulja. Zvuči zanimljivo zar ne?
Međutim, nismo sigurni postoji li kritična masa trkačkih nomad(ic)a koji žele provesti vikend kretajući se diljem zelenih maslinika i svako malo degustirati izvorni istarski pršut i maslinovo ulje?

piše: Erik Lukšić

P. S. ako postoji želja, pronaći ćemo i način (bude li dovoljno povratnih komentara …

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: