Oslobodite svoj um

Prva slika u pamćenju koja mi se javlja na spomen datuma 01. travnja, poznatijeg kao prvi april, je pošalica s početka osnovne škole. Jedva sam dočekao prvoaprilsko jutro kako bi prijatelj(ic)e iz razreda iznenadio i zeznuo: “Odvezana ti je špigeta ! (tal. spaghetti – dugačko tanko tijesto nalik na vezice, op.a.)”. Čim bi uputili pogled prema cipeli, uzviknuo bi slavodobitno na sav glas: “PRVI APRILLLLL!”.

plitvice

Nažalost, romantična sjećanja iz doba rane mladosti su izgubljena u svakodnevnom ritualu kuća/posao – posao/kuća. Jednom riječju zaboravili smo se šaliti. Smijeh je postao izumrli način provođenja slobodnog vremena, nešto poput obiteljskog nedjeljnog ručka.

Ali, ne mora pojam “1. aprila” biti zaboravljen.

Vratite se nekih 20ak ili 30ak godina unatrag i “zapaprite” nekome u srijedu rano jutro ili prijepodne. Podvalite mu/joj kakvu benevolentnu smicalicu i nasmijte se do suza jer smijanjem se aktivira ukupno 80 mišića, od toga čak 17 na licu. Budimo proaktivni, proširimo dobre vibracije i zarazimo smijehom svijet oko sebe; ženu/muža, djecu/roditelje, sestru/brata, prijatelj(ic)e, koleg(ic)e s posla….

Zašto svaki dan/trening ne bi započeli vicom? Zar zagrijavanje tijela prije treninga ne započinjemo “od glave”? Zagrijmo mišiće lica (ne samo ovog tjedna) i stvorimo novu naviku pričanja viceva na početku treninga. Smijeh je u biti pravi pravcati trening za cjelokupni srčanožilni sustav, dijafragmu, glasnice i trbušne mišiće. Uz to, već petnaestak minuta smijeha dnevno izgara 50ak kalorija, što je otprilike desetak grama čokolade. Drugim riječima, smijehom godišnje možemo izgubiti dva kilograma!

Stoga pokrenimo pozitivu i zaboravimo sve one ružne vijesti kojima nas nemilice bombardiraju mediji oko nas. Stvorimo oazu ugode koja ne poznaje crnilo već svijet vidi u ružičastim nijansama, stvorimo “naših” 50 nijansi ružičaste 3 x tjedno!

FREE YOUR MIND & THE REST WILL FOLLOW. “Oslobodi svoj um i sve će ostalo sjesti na svoje mjesto”, pjevale su nam ne tako davno članice pop sastava EN VOGUE. Predlažem da i vama taj stih bude što češće na usnama.
Jer um je poput padobrana – ukoliko ga ne otvorite ne vrijedi niti lipe…

piše: Erik Lukšić

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: