Snaga grupe

” Nijedan čovjek nije otok, sasvim sam za sebe; svaki je čovjek dio kontinenta, dio Zemlje”, još je davno pjevao John Donne. Postoji nešto sto je u psihologiji/sociologiji poznato kao pripadnost grupi, pripadnost skupini. Čovjek nije otok, on(a) je socijalno, društveno biće, željno ljubavi i pažnje, jednom riječju druženja. Rađamo se među ljudima, rastemo i razvijamo se među ljudima, možemo reći kako je naš život nezamisliv bez osjećaja pripadnosti nekoj skupini ljudi. Na početku su naš koordinatni sustav, naša x i y os, naši roditelji, otac i majka. Polako nam na vrata kucaju rođaci i susjedi i krug poznanika se povećava. Krećemo u vrtić, potom školu, na razne slobodne aktivnosti i u život nam ulaze novi i novi ljudi. Do punoljetnosti smo već pronašli nekolicinu osoba s kojima dijelimo isti svjetonazor, slična uvjerenja. Našli smo se na istoj valnoj duljini sa određenim osobama i stvorio se “klik”.

afterparty

I tako prolazili su dani, mjeseci i godine, krug se poznanika i prijatelja stabilizirao. Svakodnevne su nas obaveze lagano usmjeravale u rutinu, kolotečina nas je počela gušiti i odjednom smo stigli do ruba. Shvatili smo da treba nešto promijeniti, ali…

Srećom, sve nas je zarazio ADIDAS ALI virus i odlučili smo promijeniti rutinu, promijeniti naviku, promijeniti život. I što nam se dogodilo? Ne samo da smo se pokrenuli, ne samo da smo uvidjeli da naše tijelo nije samo garaža potkožnog masnog tkiva već živi organizam koji može čuda! A istovremeno se dogodilo još jedno čudo!

U vaš svemir, koji je savršeno funkcionirao sa tek nekoliko prijateljskih planeta, uletjelo je nekoliko novih “satelita” koji začuđujuće putuju istim valnim duljinama. I tako, dok su krenule prve minute trčanja i hodanja, stvorio se netko pored vas, sličnih razmišljanja i, što je još bolje, sličnih mogućnosti. Rame uz rame počeli su se nizati prvi kilometri, ali i prvi razgovori, prva druženja. I što se dogodilo?

Počele su prve kavice poslije treninga dva na dva, tri na tri, a sada i nas desetak u pravilu. Ali to nije sve! Prošlog je petka u Bajkovitoj Puli održan i prvi turnir polaznika AŠT u kuglanju nakon kojeg smo se nagradili pizzom! Bez brige, budući je netom prije održano predavanje o zdravoj prehrani, zadovoljili smo se vegetarijanskom i pizzom s tunom, a sve sljubili čašicom crnog vina! Kao što su nam i savjetovali od prvog dana adidas škole trčanja, preduvjet dugog života je tjelesna aktivnost + pravilna prehrana. I zato trčimo uz more i jedemo mediteranske obroke. I naravno družimo se… i stvaramo arhipelag!

Ali to nije sve. Subotnji jutarnji trening nije preskočen! Čak štoviše bio je veseliji i sretniji. U Šijansku je šumu doneseno i par termosica kave koje smo zajednički popili i usput podijelili anegdote prošle večeri.

P. S. … a treninge započinjemo vicem i prvo zagrijemo 17 mišića lica 😉

Podijeli tekst na društvenim mrežama: