fbpx

Zdravlje

“Do četrdesete kako ti Bog dá, a poslije kako si sam napraviš” – govorili su stari. Kronološka ili biološka dob je ono što stvara razliku između zdravih i onih koje je načeo zub vremena. A razlika je u samo nekoliko “zdravih” navika koje trebamo usvojiti za dušu i tijelo. U stvari, ako se ravnamo prema uzreci “U zdravom tijelu zdrav je i duh”, uzročno-posljedična veza nas usmjerava kako je preduvjet zdravog duha upravo zdravo tijelo!

Stoga vam odajem priznanje što ste pokrenuli tijelo i odlučili (p)ostati zdravi. Interni upitnik AŠT odgovorio nam je kako je prosječna polaznica AŠT-a žena koja se bliži četrdesetoj, školu je upisala kako bi se pokrenula i napokon napravila nešto za sebe te postala rekreativna trkačica, ali se nikada nije bavila trčanjem. Najviše je zanimaju programi trčanja, zdravlje i prehrana.

Poriv za trčanjem je odraz svijesti o produljenju životnog vijeka i odluke da kronološka dob uistinu nje ništa drugo osim mrtvog slova na papiru. Sjećam se prvog neugodnog trenutka kada sam još kao mladac postavio pitanje jednoj dami koliko ima godina. S kiselim je osmjehom odgovorila kako nije dolično postavljati takva pitanja. Kasnije sam shvatio kako mnoge žene “kriju” svoje godine jer ih se srame. Međutim, drago mi je što se nalazim unutar skupine mladića i djevojaka koji su odlučili ne samo ne sramiti se svojih godina, već ih i “pobijediti”.
Zavrtimo unatrag kazaljke na našem biološkom satu i sa ponosom hodajmo/trčimo uzdignuta čela! I sa smješkom na licu, aktivirajmo svih 17 mišića, puni samopouzdanja odgovorimo na pitanje koliko nam je godina; rođen sam 14.02.1972. i 25 mi je godina! Pitaju me prijatelji kako? E pa zato jer sam ja odlučio tako!

Ukoliko imate djecu koja će danas/sutra također dobiti djecu, postat ćete djed ili baka. Želite li hodati s njima duž savski nasip? Prisustvovati nezaboravnom, bajkovitom zalasku sunca uz Lungomare? Uživati u pogledu koji vam pruža kvarnerski zaljev? Puniti pluća kisikom u maksimirskoj ili šijanskoj šumi?
Dobro se pripremite jer unuci imaju jaaaako puno energije. Ali vas to neće smetati. Uskrsnut ćete između svih ostalih djedova i baka, i trčati s njima, na njihovu sreću i zadovoljstvo. Pucat ćete od zdravlja, ispunjenog srca i mirne duše jer ste 2015. odlučili kako je najbolji poklon koji možete priuštiti sebi i svojim najbližima zdrav otac/majka ili djed/baka.

Jer “Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa” još je početkom 19. stoljeća shvatio njemački filozof Arthur Schopenhauer. Vjerujemo kako ste i vi na tragu te misli.

A onda niti vrhovi Učke i Sljemena nisu „znanstvena fantastika“…

piše: Erik Lukšić

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: