fbpx

6 koraka za dosljednost i organizaciju

Dolaskom proljeća i lijepog vremena većina nas se upisala na neke sportske aktivnosti kako bi se probudili iz zimskog sna. Ja sam izabrala Trčaonu. Volim vanjske aktivnosti. U početku smo svi entuzijastični, a kako se približava termin početka škole trčanja možda neki razmišljaju i o odustajanju. Naravno da imamo jake razloge koji su zapravo vrlo opravdani i logični. Ali su ipak samo izgovori.

Kako imamo jake razloge za NE, tako isto trebamo osvijestiti i koji su nam razlozi za DA. Da bih ostala dosljedna i redovito trenirala u Trčaoni napisala sam 6 koraka koji će mi u tome pomoći. Važno mi je da budem organizirana, ali isto tako da se znam nositi s neplaniranim izazovima.

Prvi korak je da jasno znam zašto mi je važno trčanje. Što dobivam s tim? Koji su mi benefiti? Što ću imati ili dobiti nakon mjesec, dva, tri trčanja, a sada to nemam? Kako ću se tada osjećati? U ovom prvom koraku nalazi se moja motivacija koja će mi pomoći u onim situacijama kad mislim odustati ili mi bude teško. Jako je važno da znamo koji je naš razlog za trčanje.

Drugi korak  odnosi se na to što govorim sama sebi kako bih se još dodatno motivirala. Ja sam si to napisala u obliku afirmacije. Trčanje me pomlađuje i aktivira hormon sreće. Vi napišite svoje afirmacije. Kao što znate, vaše misli o bilo kojoj situaciji mogu djelovati za vas ili protiv vas. Razmišljajte pozitivno, postat ćete pozitivni, razmišljajte negativno, postat ćete negativni. Sve što govorite sebi ključno je za emocionalno stanje u kojem se nalazite i utječe na donošenje odluka.

Moja prva utrka u Trčaona školi trčanja

Treći korak je da vizualiziram krajnji cilj, a to je sudjelovanje na Zagrebačkom polumaratonu. Koliko je vizualizacija moćna potvrđuju mnogi uspješni profesionalni sportaši. Zamišljajte mentalne slike ishoda, kako izgledate, kako se osjećate, dodajte što je moguće više detalja, boja, mirisa, zvukova.

Četvrt korak jest planiranje. To znači da sam si u planer upisala termine trčanja kako bi mi stalno bili u fokusu. Jedan od razloga zašto ne dolazite redovito na treninge jest da na mnoge i zaboravite zbog svakodnevih pritisaka i obveza koje imate.

Peti korak je djelovanje i akcija. Znam da bez redovnog treniranja neću ostvariti svoj cilj. Zato je važno da se okružim ljudima s kojima dijelim zajedničke interese i ciljeve. Družite se s kolegama i trenerima iz škole trčanja koji će vas dodatno poticati.

Šesti korak se odnosi na procjenu vlastitog napretka. Važno mi je da pratim svoj napredak i sve što sam postigla. To će mi pomoći da uvidim gdje se trenutno nalazim i što još sve mogu poduzeti da na kraju budem zadovoljnija. Postignuti rezultati će me još više motivirati. Procjenu napretka možete provjeravati postavljajući si pitanja. U kojoj sam mjeri ostvario/la tjedni/mjesečni/kvartalni cilj? Što je funkcioniralo kako treba?  Koji su bili konkretni koraci koje sam poduzimao/la? Što je moglo funkcionirati bolje? Što ću na slijedećem treningu napraviti drugačije?

Bit će mi drago da ovih 6 koraka pomogne i vama. Jedva čekam početak i veselim se zajedničkom trčanju.

Vidimo se uskoro!

Napisala: Inga Lalić, članica Trčaona škole trčanja

Podijeli tekst na društvenim mrežama: