Ja, maratonac

Za ovaj tekst dobio sam zamolbu od našeg glavnog trenera Marka da kao novi maratonac napišem svoj doživljaj istog, svoj put ka prvom maratonu. Promišljanje i odluka da krenem na pripreme maratona sam donio nakon dobre odrađene zimske baze, odrađenog Split polumaratona, a na početku corona krize. Želio sam nešto napravit za sebe, i kao kruna u samom trčanju kao člana Trčaona kluba odluka je došla sama od sebe, makar nisam u potpunosti bio svjestan u što se upuštam.

U to vrijeme krenuo sam trenirati  po programu Trčaone za maratonce i paralelno radio na snazi, kako na virtualnim Trčaona treninzima snage, tako nekim vlastitim i držao se preporuka koje sam dobio od drugih članova. Kako sam dublje krenuo u sve to tako sam uviđao da moram još mnoge stvari mijenjati na sebi kao što su prehrana, vrijeme za odmor, detaljno planiranje kada i kako odradit sve te aktivnosti…

Vjetar u leđa na sam dan utrke dala mi je ekipa iz Trčaone.

U konačnici sve ovo mi je donijelo puno dobra da naučim sve što mogu sam o sebi, da mijenjam loše navike, stječem neke nove i bolje, kako od osobne prehrane, spavanja, vrijeme za aktivnosti, tako i vremena za odmor. Bez svega navedenog teško je odradit na pravi način pripreme jer dovesti svoje tijelo u stanje čestog treniranja i povećavanje fizičkih aktivnosti i maksimalnih fizičkih mogućnosti bez kvalitetne prehrane i planiranog vremena oporavka nije uopće jednostavno, a ni izvedivo.

Zato je samo treniranje za maraton učenje o sebi. Samo ako osoba želi i ako je spremna nešto pozitivno napravit za sebe, tada je maraton nešto apsolutno pozitivno. Kad se već krene ovim putem onda se otvara neki novi svijet.

Mnogi su se stavili na raspolaganje sa svojim iskustvom, znanjem i naravno tu je Trčaona family u svom najljepšem izdanju. Sve je dobro saslušat jer svi ti žele dobro i spremnost svih da pomognu, odrade neki trening, daju savjet je doista sjajna no svatko ipak mora donijeti odluku sam o tome kako će na koncu odraditi te pripreme i zato je to putovanje koje traje. To je proces učenja na kojem je potrebno propitivat sam sebe i na kraju krajeva posvećen si samo sebi. Kada se kaže da osoba želi nešto dobro napraviti sam za sebe, to je upravo to, ono najljepše na ovom putovanju. Potrebno je biti egoist u pozitivnom smislu kako bi posvetio vrijeme sebi.

Trenutak prolaska kroz “cilj” i čestitke trenera Marka.

Na tom putu ima i teških momenata posebno kad se odrađuju dužine ali kako osoba pomiče vlastite granice tako i svijest da je sve moguće i zadovoljstvo sa napretkom istih, nadjača one teške trenutke. Jasno sve ovo je moguće kad je mentorirano od strane stručnog vodstvom našeg Marka i drugih trenera Trčaone, koji su uvijek na raspolaganju kad se krene putem maratona. I na kraju podrška, pomoć i emocija u cijeloj Trčaoni velika je nagrada za sav uloženi trud.

Zato kad sve zbrojim, oduzmem i podvučem crtu ovo je jedna od boljih odluka u životu.

 

Napisao: Robert Passero, Trčaona Zagreb

Podijeli tekst na društvenim mrežama: