Kako prepoznati izvrsnog trenera(icu)?

Prvo i osnovno: pod punom krivičnom  i materijalnom odgovornošću potvrđujem da je ovo moja osobna perspektiva  na temu u  naslovu. Svi se mi razlikujemo i svakog od nas motiviraju drugačije stvari, no do sada se nisam susrela s ljudima koje motivira neuspjeh. Po osobnom profilu sam štreberica ili odlikašica i, na žalost moje djece i bliže okoline, uvijek se fokusiram na ono što još može biti bolje.

U školi trčanja sam ponavljačica: već treću sezonu se ponovo vraćam iz dva razloga: svaka sezona mi je omogućila da budem bolja verzija sebe uz napredovanje kroz treninge a drugi je razlog što zimi pokazujem katastrofani nedostatak karaktera i prestajem trenirati po mraku i hladnoći. Valjda imam kokošji metabolizam pa kad se smrači samo sam u stanju zavući se u gnijezdo ispred televizora.

Moja motivacija je izazov i USPJEŠNO pomicanje granica. Evo, baš tu je ključna uloga izvrsnog trenera(ice).

Izvrsni(a) trener(ica) zna da je trčanje individualni sport, a treniranje trčanja rekreativaca kolektivni sport. Izvrsni(a) trener(ica) ima What’s up grupu na kojoj se razmjenjuju karikature i bodre svi koji na godišnjem jačaju karakter jutarnjim seansama trčanja prije izlaska sunca. A kad se pokušate skuriti za vikend preambicioznim treningom, onda vas privatno kontaktira s pitanjem „Kako je bilo?“ da se  slučajno ne osramotite javno! Dobri(a) trener(ica) baš i ne zna imena svih u njegovoj (njezinoj) grupi jer je dimanika velika: netko radi ujutro, netko popodne, nekom su klinci bolesni ili imaju test iz povijesti, neki treniraju malo na nasipu, malo u Maksimiru isl.

Izvrsni(a) trener(ica) tijekom treninga koristi vokabular „Bravo! Odlično! Još samo malo..“ Dobri(a) trener(ica) vas motivira riječima: „Ajmo! Priključi! Idemo vas izvući iz komfort zone!“ na tempu na kojem se on(a) još nije ni zagrijao(la) a moje srce je na 186 otkucaja/min.

Izvrsni(a) trener(ica) uvijek planira trening tako da ga cijela grupa uspješno završi. Kad netko posustane, okrene cijelu grupu i pokupi one koji su usporili tako da oni budu prvi neko vrijeme. Sve uzbrdice Maksimira se iskoriste u prvoj polovici treninga jer na lakim krilima nizbrdica i betonskih staza nadoknadimo usporeni tempo. Dobri(a) trener(ica) zaboravi izbrojati koliko nas je uopće došlo na trening i ne primjeti da ocjena 2-3 koju je dobio na kraju treninga isključuje one koji su s ocjenom 5 odustali i otišli prije kraja s gorkim okusom neuspjeha.

Izvrsni(a) trener(ica) sluša pričamo li za vrijeme konverzacijskog tempa i usporava čim zašutimo. Dobri(a) trener(ica) tijekom treninga šuti i gleda na svoj sat koji definira tempo.

Izvrsni(a) trener(ica) ima više povjerenja u vas nego što vi sami vjerujete u sebe, govori vam da je zdravlje na prvom mjestu kad posustanete tijekom osmomjesečne sezone radi ozljede ili viroze, savjetuje vas da se odmah po završetku treninga obučete kako se ne bi prehladili i nosi bombone na dužinske treninge.

Tijekom radnog tjedna imam 15 sati privatnog života od kojim izdavjam 6 sati za trčanje radi izvrsnih trenera(ica). Dobri(e) treneri(ce) su lako zamjenjivi(e) boljim trkačkim satom i aplikacijom za trčanje s „Cheer“ opcijom ?.

Napisala: Sanja Žaja

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: