Drage trkačice i trkači, u kratkoj pauzi od dnevnih rutina zvanoj uskršnji praznici, kad se uobičajeno izlažemo neumjerenom jelu, ostanite mudri i odaberite desert koji će vas podsjećati na vašu svakodnevnu želju i trud da jedete zdravo. Sirove čupavce ne morate peći, ne trebate brašno, šećer, jaja, margarin ili mlijeko. Jeli smo ih za Božić, ali ih srećom, već možemo ponoviti za Uskrs. 🙂
Iako ovi čupavci ipak zahtijevaju malo više posla, dok ih uvaljate u kakao preljev pa u kokos mrvice, ali garantiram isplatit će vam se svaka uložena minuta. Najukusniji su kad ih držite u hladnjaku prije konzumiranja.
SASTOJCI:
ZA ČUPAVCE:
450 g indijskih oraščića (suhih)
150 g kokos mrvica
60 ml kokos vrhnja*
6 žlica meda ili agavinog sirupa
ZA ČOKOLADNI PRELJEV:
100 ml kokos maslaca
50 ml kokos vrhnja (ili više ako će biti potrebno)*
30 ml kokosove vode*
3 žlice kakaa u prahu
1 žlica meda
za OBLAGANJE:
1-2 šalice kokos mrvica za oblaganje čupavaca
* Kokos vrhnje i kokos vodu dobijete kada konzervu kokosovog mlijeka spremite u hladnjak na par sati. Kokosovo vrhnje će se odvojiti od kokosove vode tako da će na vrhu biti gusto vrhnje, a na dnu voda.
PRIPREMA:
Za čupavce izmiksajte indijske oraščiće u multipraktiku, skoro do strukture brašna, ali ipak malo krupnije. Dodajte ostale sastojke i miksajte na Pulse funkciji dok se sve dobro ne izmiješa. Utisnite smjesu u četvrtasti kalup pa odložite u hladnjak.
Za kakao preljev rastopite kokos maslac i kokos vrhnje u dehidratoru pa ih dobro izmiješajte s kokosovom vodom, kakaom u prahu i medom. Rastopiti ih možete i u vodenoj kupelji, tako da u posudi zagrijete vodu (nikako do vrenja) pa u tu vodu dodajte posudu s maslacem i vrhnjem i miješajte dok se ne rastope.
SAVJET: ako vam se dogodi da se maslac počeo odvajati od ostatka preljeva, stvar možete spasiti tako da dodate još malo kokos vrhnja. Tako ćete ponovo dobiti glatki, gusti preljev.
Izvadite smjesu za čupavce iz hladnjaka i razrežite na kocke. Čupavce držite u hladnjaku, a možete ih i zamrznuti.
Dobar tek i sretan Uskrs 🙂
Napisala: Tina Uglješić
Više zdravih recepata pronađite na zelenarium.com