Namaz za “jede mi se slatko” dane

Ovo je jedan uspješan pokušaj kreiranja slatkog namaza od lješnjaka koji djeluje čokoladno, ali ne sadrži ništa takvog. Trik, reći ćete!? Ne, samo jedan specijalan sastojak (hrvatskog porijekla). Baš za dane kada vam se jede nešto slatko.

 

SASTOJCI:

250 g lješnjaka

3 žlice kokosovog maslaca (ulja)

1/3 žličice vanilije u prahu (tj. 1/3 mahune vanilije)

5 žlica rogača u prahu (ili kakaa u prahu)

3 žlice meda

prstohvat soli

 

PRIPREMA:

Lješnjake sam prvo namočila u vodi 24 sata (uz mijenjanje vode cca 2-3xdnevno). Nakon toga sam ih dehidrirala u dehidratoru cca 18 sati. No, oba postupka možete preskočiti ako nemate vremena ili nemate dehidrator.

Lješnjake miksajte u blenderu na najvećoj brzini dok se ne počnu lagano grijati, pa dodajte žlicu kokosovog maslaca kako biste cijelu smjesu pretvorili u maslac. Ako nemate super jaki blender, ovaj postupak možete odraditi u multipraktiku, jedino što će vam za to trebati cca 10-ak minuta, umjesto 1 minute u blenderu. No, nemojte zato odustati od izrade ovog namaza.

 

Nakon što ste dobili maslac od lješnjaka, u smjesu dodajte preostali kokosov maslac, vaniliju u prahu, rogač u prahu, med i sol i dobro izmiksajte u blenderu dok se sve skupa ne poveže.

Rogač u prahu sam koristila iz dva razloga: prvi – zato što želim ljudima koji smatraju da ne vole rogač u prahu (kao što sam i ja mislila) dokazati da je okusom vrlo sličan kakau i da ga je zapravo vrlo ugodno konzumirati, a drugi – zato što je rogač predivna biljka koja raste na našem lijepom podneblju i mislim da je nepravedno zanemarena u našim jelovnicima.

Ako mi ipak ne vjerujete po pitanju rogača, neću se naljutiti ako ga zamijenite kakaom u prahu. Ali, morate mi obećati da će biti sirov 🙂

Namaz odložite u staklenku i u hladnjak. Ako ga ne pojedete u roku 10-ak dana možete ga prebaciti u male kalupe za čokoladu, pa zamrznuti.

 

Vidimo se na treninzima!

Napisala: Tina Uglješić

Više zdravih recepata pronađite na zelenarium.com

Podijeli tekst na društvenim mrežama: