Oduvijek su me zanimale biljke, začini, njihovi mirisi, okusi, boje i ljekovita svojstva pa sam tu ljubav odlučila povezati s omiljenim slatkišem – čokoladom.
Ovaj put sam za vas u Trčaoni odlučila pripremiti recept za čokoladu s dva eterična ulja pa će se zbog toga ovaj recept pretvoriti u recept za dvije čokolade tzv. 2u1 recept:. Zbog eteričnog ulja paprene metvice dobit ćemo okus čokolade koji podsjeća na “After eight” čokoladicu, a eterično ulje slatke naranče podsjećat će vas na “Jaffu”. Međutim, zahvaljujući ovom receptu, naučit ćete pripremati zdravu čokoladu u kojoj vi sami diktirate sastav. Sve sastojke možete kupiti u dućanima zdrave hrane ili u nekim supermarketima.
Pripremiti čokoladu u kućnom izdanju lakše je nego što si zamišljate, od uređaja vam ne treba apsolutno ništa, samo štednjak za zagrijavanje vode, a kasnije hladnjak ili zamrzivač. Takva čokolada savršen je poklon za Božić i nema osobe koja joj se neće razveseliti. 🙂

Evo recepta:
SASTOJCI:
- 90 grama KOKOS MASLACA
- 90 grama KAKAO MASLACA
- 120 grama KAKAA U PRAHU
- 120 grama KOKOS ŠEĆERA
- 6 kapi ETERIČNOG ULJA PAPRENE METVICE
- 9 kapi ETERIČNOG ULJA SLATKE NARANČE
- 4 žlice KAKAO NIBSA (drobljena kakao zrna)
- 2 žlice KOKOS MRVICA
- 1 žlica SUŠENOG JESTIVOG CVIJEĆA
PRIPREMA:
- Pripremite vodenu kupelj tako da zagrijete vodu u loncu na koji možete staviti zdjelu oblog dna (staklenu ili metalnu, nikako plastičnu). Voda nikako ne smije ključati.
- U tu zdjelu ubacite kokos i kakao maslac i miješajte pjenjačom ili silikonskom žlicom dok se maslaci ne istope.
- Dodajte kokos šećer i kakao u prahu i zagrijavajte još cca 5 minuta, uz povremeno miješanje.
- Uklonite s vatre i podijelite smjesu na dva jednaka dijela.
- U prvu polovicu smjese za čokoladu ukapajte 6 kapi eteričnog ulja paprene metvice, 2 žlice kokos mrvica i 2 žlice kakao nibsa i dobro izmiješajte.
- U drugu polovicu smjese za čokoladu ukapajte 9 kapi eteričnog ulja slatke naranče, 1 žlicu sušenog jestivog cvijeća i 2 žlice kakao nibsa i dobro izmiješajte.
- Prelijte u četvrtaste posude. Ako želite, možete koristiti i kalupe za praline. Veličina posuda treba biti takva da dobijete debljinu čokolade od cca 0,5 cm. Ja sam sveukupnu količinu podijelila u 4 posude cca 15×15 cm (po dvije za svaku vrstu čokolade).
- Odložite u zamrzivač na 1-2 sata, nakon čega možete servirati trganjem na manje komade.
- Čokolada može stajati i u hladnjaku prije serviranja.
VAŽNO: u oralnoj primjeni koristite samo visokokvalitetna eterična ulja koja su certificirana.

Sretni blagdani!
Napisala: Tina Uglješić
Više zdravih recepata pronađite na zelenarium.com.