Trčaonin napitak nakon treninga

Gorivo za trkače: spirulina i chia. Ako ni vi niste pobornik umjetno stvorenih suplemenata nego vjerujete u moć biljaka i prirode, onda je ovo recept za vas. Jednostavan i brzo spreman, bez upotrebe ikakvih uređaja.

Spirulina je alga koja je bogata proteinima, B vitaminima, beta karotenom, cinkom, klorofilom (naravno), esencijalnim masnim kiselinama (omega 3 i omega 6) i fitonutrijentima.

Istraživanje na koje sam naišla na stranicama Američkog nacionalnog instituta za zdravlje obuhvaćalo je testiranje muškaraca trkača koji su trčali 2 sata. Rezultati testiranja doveli su do zaključaka da: spirulina omogućuje značajan porast učinkovitosti vježbanja, podupire sposobnost tijela da sačuva glikogen i da učinkovitije koristi masti za opskrbu energijom. Ispitanicima se umor pojavio puno kasnije nego uobičajeno. Spirulina je također smanjila oksidacijsko oštećenje i potaknula antioksidativnu aktivnost nakon vježbanja.

O dobrobitima chie i koliko je ona, usudila bih se reći, čak neophodna za trkače, čitali ste u receptu za chia fresca napitak. Ako ste propustili, svakako pročitajte.

SASTOJCI:

1,5 l vode

40 g chia sjemenki (cca 4 žlice)

30 g spiruline u prahu (cca 4 žličice)

2 žlice limunovog soka (20 ml)

sladilo po želji (1-2 žlice meda ili agavinog sirupa)

PRIPREMA:

Sve sastojke pomiješajte u velikoj staklenoj boci i pretočite u Trčaona bočice 🙂

Konzumirati možete već nakon 10 minuta (koliko je potrebno da se chia sjemenke namoče). Za instant osvježenje, koristite hladnu vodu za pripremu napitka.

Napisala: Tina Uglješić, Zelenarium

Podijeli tekst na društvenim mrežama: