Ukusna i brzo gotova torta od orašastih plodova

Jednostavno i brzo, a ukusno i stvarno posebno. To su epiteti koje volim objedinjene u jednom desertu. Naravno, uz to što je sirovo i zdravo 🙂

Neću filozofirati već samo preporučiti da što prije iskušate ovaj desert kojim možete začiniti svaku posebnu prigodu poput Božića, ali i zasladiti si neki sasvim običan dan.

 

ZA 1 OKRUGLI KALUP ZA TORTE

SASTOJCI ZA PODLOGU:
  • 2 šalice ORAŠASTIH PLODOVA po izboru (npr. 1,5 šalica badema i 0,5 šalice lješnjaka)
  • 2 žlice SIROVOG KAKAA U PRAHU
  • 1/2 šalice SUHIH GROŽĐICA (ukoliko ne volite grožđice, može i datulja)
  • 1 žlica SIRUPA OD DATULJA (ili agavinog sirupa)

SASTOJCI ZA KREMU:
  • 2 šalice SIROVIH INDIJSKIH ORAŠČIĆA (namočenih 3 sata prije kako bi njihov volumen narastao na otprilike 2,5 šalice)
  • SOK I NARIBANA KORICA 3 naranče
  • 3 žlice SIRUPA OD DATULJA (ili agavinog sirupa ukoliko želite zadržati narančastu boju krene)
  • 3 vrhom pune žlice KOKOSOVOG ULJA

 

PRIPREMA:

  1. Za podlogu dobro usitnite orašaste plodove u multipraktiku, dodajte kakao prah, sirove grožđice i sirup od datulja i još dobro sve zajedno usitnite. Dobivenu smjesu utisnite u okrugli kalup za pečenje torti. Možete dnom čaše ili šalice dodatno pritisnuti smjesu, kako se ne bi rasipala.
  2. U multipraktiku dobro usitnite sve sastojke za kremu, pa nakon toga prebacite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku, gustu smjesu. Ako imate kvalitetan blender, možete preskočiti fazu s miksanjem smjese za kremu u multipraktiku i odmah sve miksati u blenderu.
  3. Prelijte kremu preko podloge u kalupu i odložite u hladnjak na nekoliko sati prije serviranja. Tortu držite u hladnjaku do 3 dana, a ako ju nećete odmah pojesti, možete ju i zamrznuti pa ju pomalo rezuckati kada vam dođe volja za slatkim.

 

Ovu sirovu tortu možete napraviti sada i zamrznuti te na taj način sačuvati na duže vrijeme.

 

Ukoliko ju želite dodatno dekorirati, možete odvojiti nekoliko prstohvata smjese za podlogu pa ih posipati na kraju, nakon što ste prelili podlogu kremom, ili tanko narezati krišku naranče i poslagati na vrh.

Ova torta oduševila je i neke za koje nikada ne bih rekla da će pasti na sirovi desert, a jedva je ostalo i nekoliko kriški koje sam namijenila za prijatelje. Ova torta stvarno je jednostavna za napraviti, a dovoljno fina i efektna da ju iznesete pred obitelj i prijatelje za vrijeme blagdana.

Napisala: Tina Uglješić

Više zdravih recepata pronađite na zelenarium.com.

Podijeli tekst na društvenim mrežama: