fbpx

Branimo boje Trčaone na “100 milja Istre”

Odbrojavanje je počelo. Sitnih tjedan dana (7.4.) nas dijeli od još jednog starta velikog ultraškog eventa 100 milja Istre.

100 milja Istre smatraju najvećom i najtežom trkačkom utrkom u Hrvatskoj. Naravno zato što ima tešku stazu, no najveći izazov zapravo je njena duljina. Utrka koja iz godine u godinu raste i kvantitetom i kvalitetom ove godine okuplja čak 2000 natjecatelja iz više od 50 zemalja i koja je postala dio ULTRA TRAIL WORLD kupa. Sam event sastoji se od 4 utrke:

Glavne i najduže 100 milja crvene staze ili po “naški” 171 km sa 7120 prekrasnih metara uspona. Nešto kraće, ali i dalje zahtjevne su 110 km duga utrka sa 4470m uspona  – crvena staza. To je ujedno i dužina koju sam ja odlučila pokušati završiti ove godine te su tu još dvije juniorske staze od 67 i 41 km. Upravo na ovih 41 kilometra žute staze debitira naš voditelj Trčaone Nedeljko Vareškić dok 67 kilometara trči trenerica Trčaone Rijeka Branka Paskvan.

Nedeljko na utrci Crazy Hill 2018.

Cijela staza puta na 100 milja Istre je ujedno i prekrasna turistička šetnja po najljepšim po slikovitim i romantičnim brežuljcima Istre; Motovun, Grožnjan, Oprtalj i dolini rijeke Mirne koja mi je prošle godine pružala osvježenja za oči i noge na polovici moga puta do cilja. Kao prošlogodišnja debitantica koja je srušila ženski Hrvatski rekord na 100 milja,  ove godine potpuno neplanski i s pripremom od točno četiri tjedna upuštam se u izazov završavanja nešto kraće i lakše rute.

Ja na svojoj prvoj utrci “100 milja Istre” prošle godine.

Iako je sama utrka zahtjevna i fizički i psihički, ovaj osjećaj iščekivanja ultra traila je intenzivan mix veselja, uzbuđenja zbog trčanja rame uz rame (barem koji metar) sa velikim trkačkim facama,  nade i pomalo straha koji se iz dana u dan pojačava. No bez obzira na nervozu sigurna sam kako će to biti prekrasan vikend druženja, kretanja, sunca, pršuta i malvazije.

Veselim se pisanju osvrta na utrku nakon ulaska u cilj zajedno sa svim sretnicima koji će se naći na istim putevima u brdima sljedeći vikend pa tako i sa svojim trkačkim prijateljem Nedeljkom. Uzbuđenje je veliko i od same pomisli na ponoćni start mi se glikogen počne prazniti. Budite uz nas i navijajte za suho i toplo vrijeme. Vaše nam poruke potpore uvijek daju onaj dodatan poticaj da budemo bolji. Uostalom mi smo jedna velika obitelj – Trčaona obitelj. 🙂

Za one koji žele znati više i pridružiti se iduće godine : www.istria100.com.

Pratite naš napredak putem na Facebook stranici Trčaone www.facebook.com/trcaona/.

Napisala: trenerica Maja Marukić, Trčaona Zagreb

Podijeli tekst na društvenim mrežama: