Efikasan trening na visokim ljetnim temperaturama

Ljeto je došlo, dani su sve topliji, temperature su odavno visoke, a mi se neprestano znojimo i treniramo i ne skidamo osmijeh s lica. Vremenski uvjeti (temperatura i vlažnost zraka) uvelike utječu na učinkovitost sportaša za vrijeme treninga pa na njih treba svakako obratiti pozornost.

Visoke temperature i vlaga – oprez!

Povišena temperatura zraka povećava frekvenciju srca što je za tijelo dodatno opterećenje tijekom treninga. Temperatura kože je nekoliko stupnjeva manja od temperature središnjeg dijela tijela te se pri povišenoj temperaturi okoline krvne žile šire, a krv odlazi u kožu na hlađenje, čiji se efekti postižu isparavanjem znoja s kože. U ovakvim situacijama opskrba aktivnih mišića krvlju (a time i kisikom) može biti smanjena (uvelike je poznato koliko je disanje važno prilikom trčanja) što može prouzročiti pad kondicijskih, ali i kognitivnih sposobnosti, tj. možete osjećati umor. Na vrućini se troši više glikogena te se sportaši brže umaraju.

Prilikom znojenja dolazi do gubitka vode iz organizma što može dovesti do dehidracije koja je velik stres za orgranizam, bez obzira koliko sportaš bio pripremljen.

Kombinacija visoke temperature i vlažnosti zraka može dovesti do toplinskog udara čak i prilikom niskih temperatura 22-23°C.

Simptomi toplinskog udara su:

  • prestanak znojenja
  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • nagli umor ili slabost
  • trnci po tijelu

SAVJET – svakako na ovo obratite pozornost te u slučaju bilo kakvih problema obavezno o tome obavijestite svoje trenere koji, osim o vašoj trkačkoj formi, brinu i o vašem zdravlju. 🙂

Prevencija dehidracije

Preporuča se unositi oko 200 ml tekućine (voda ili izotončni napitak) svakih 15-20 minuta tijekom treninga u uvjetima visokih temperatura, ali i pravilna hidracija (povećan unos tekućine) tijekom dana i prije aktivnosti, kako bi se prevenirala pojava dehidracije.

Hladniji dio dana (jutro) je također mudar odabir za treniranje ljeti, a vi ćete tada trenirati na godišnjim odmorima. 🙂

Uz pravilnu hidraciju svakako treba staviti naglasak na opremu u kojoj se trenira. Izbor zasigurno treba biti lagana i prozračna odjeća koja „diše“, sunčane naočale, šilterica, krema protiv UV zraka.

Svakako si na treninge nosite bočice s vodom ili izotoničnim napitkom, a možete u njih staviti i nekoliko kockica leda koje će se istopiti i dodatno vas osvježiti.

Vidimo se na treninzima!

Piše: Marko Bićanić, glavni trener u Trčaoni Zagreb

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: