fbpx

Intervalni trening ili popularno zvane Dionice

Što je to? Intervalni trening je jedan od omiljenih tipova treninga u Trčaoni, kojeg naši trkači naprosto obožavaju! Najjednostavnije rečeno, to je trening u kojemu se izmjenjuju intervali intenzivnog rada i intervali odmora.

Das Intervalltraining, knjiga je njemačkih autora H. Reindell, H. Roskamm i W. Gerschler u kojoj su skupili sva istraživanja u vezi intervalnog treninga tijekom 15 godina rada. U knjizi su opisali fiziološke osnove treninga, upozorili na mogućnosti ozljede te naveli praktične smjernice. Objavljena je 1962. godine te je doprinjela popularnosti i velikoj primjeni ovog tipa treninga.

Promjena intenziteta treninga kroz vremenski period. Izvor: www.cooperdane.com

VRSTE INTERVALNIH TRENINGA

Mogli bi ih podijeliti na duge i kratke dionice. Tipičan primjer dugih dionica bio bi 5 x 1000m s pauzama oporavka između dionica. Tipičan primjer kratkih dionica bio bi 10 x 400m s pauzama oporavka između. Intenzitet i ekstenzitet rada te duljina pauza ovisi individualno o treniranom pojedincu. Naglasak treba staviti na kvalitetno zagrijavanje prije ovog tipa treninga te na rastrčavanje nakon treninga.

BENEFITI INTERVALNOG TRENINGA

Intervalni trening je jedan od najboljih tipova treninga ukoliko želimo povećati brzinu trčanja ili primitak kisika, odnosno povećati aerobne i anaerobne kapacitete. Ovaj oblik treninga treba se provoditi u odgovarajućem pripremnom periodu, kada je tijelo spremno na stres koji uzrokuju dionice te kada je spremno regenerirati se nakon ovakvog tipa treninga. Ovim treninzima ćete malo poboljšati brzinu trčanja, ali da bi zapravo trčali brzo morate odraditi kvalitetnu bazu, s puno „sporih“ kilometara. Pretjerivanje s intervalnim treninzima je siguran put u pretreniranost koja je siguran put u ozljede.

Drugi benefiti svakako su bolja ekonomičnost trčanja, brži rad nogu te porast forme prije natjecanja. Ovakav tip treninga koristi se u pripremi utrka od 5 km, ali bi ga i maratonci trebali raditi.

Emil Zatopek ulazi u cilj. Izvor: www.spectator.co.uk

TKO JE EMIL ZATOPEK? 

Emila su zvali Češka lokomotiva, a način treniranja mu je bio vrlo neuobičajen. Njegov plan i program treninga se temeljio na kratkim dionicama (400-tkama). Radio ih svaki trening, ponekada bi na treningu trčao više od 60-70 ponavljanja od 400 metara te je uz takav način treniranja postavio 20 svjetskih rekorda na utrkama od 5000 do 30 000 metara. Ovakav pristup se nikako ne preporuča danas te je očito odgovarao samo njemu ali je primjer kako vrsta treninga kao što je intervalni utječe na trkače. Iz tog razloga važno je slušati trenere/stručne osobe koje znaju kakav intervani trening je idealan za početnike i u kojem stadiju fizičke pripremljenosti.

Trčaona Klub nakon intervalnog treninga još uvijek imaju i više nego dovoljno energije.

Tijekom intervalnih treninga često koristimo atletski stadion i atletsku stazu kao idealno mjesto za ovaj tip treninga no može se raditi bilo gdje.

Ova fotografija nasmijanih klubaša Trčaone dovoljno govore koliko vole intervalni trening. U srijedu i četvrtak i vas školarce na treninzima to očekuje – odličan trening i puno nasmijanih lica! 🙂

Napisao: Marko Bićanić, glavni trener Trčaone Zagreb

Podijeli tekst na društvenim mrežama: