fbpx

Istezanje i ravnoteža na treningu

Fleksibilnost se definira kao pokretljivost, sloboda pokreta u jednom ili više zglobova. Kako bi poboljšali fleksibilnost koristimo vježbe istezanja. Vježbe istezanja imaju dvije svrhe: priprema organizma za trenažna opterećenja i smirivanje organizma nakon trenažnih opterećenja.

Na treninzima u Trčaoni vježbe istezanja provodimo na kraju treninga, dakle nakon trkačkog dijela treninga. Tada radimo vježbe statičkog istezanja, što znači da određeni mišić ili mišićnu skupinu istežemo do njegove krajnje točke (opsega pokreta; blagi osjećaj “boli” nastao istezanjem) te zadržavamo tu poziciju bez pomagala ili partnera oko 30 sekundi. Ove vježbe nam služe kako bi se naši mišići nakon treninga opustili, a isto tako ponavljanjem vježbi istezanja možemo povećati opseg pokreta u našim zglobovima. Provode se vježbe istezanja pretežno donjih ekstremiteta (mišići potkoljenice, natkoljenice, kuk) pošto najizraženije sudjeluju u aktivnosti trčanja, ali i trupa, ruku, vrata zato što se pri trčanju aktivira naše cijelo tijelo. Treneri pokazuju i opisuju izvođenje vježbi, ukazuju na njihovu ulogu i značaj te po potrebi ispravljaju pogreške kako bi izvedba bila što pravilnija i time i efikasnija.

Ponavljanjem vježbi na treninzima te dodavanjem nekih novih, zanimljivijih, zahtjevnijih vježbi članovi usvajaju znanja koja s vremenom mogu zasigurno i sami provoditi. Uz istezanje na kraju treninga, pričamo o dojmovima s treninga, komentirami njegovu svrhu i ocjenjujemo težinu.

Sposobnost ravnoteže prisutna je i potrebna u našem svakodnevnom kretanju pa tako i trčanju. Kako bi našu tehniku trčanja zadržali što pravilnijom pri svakom koraku te prevenirali ozljede, provode se vježbe stabilizacije stopala, gležnja, koljena, kukova. Jedini kontakt našeg tijela s podlogom pri trčanju ima stopalo, od kojeg se pokret prenosi dalje na koljena, kukove. Stopalom tako savladavamo neravnine, uzbrdice, nizbrdice, prepreke, promjene smijera koje izbacuju naše tijelo iz ravnotežnog položaja te je zato bitno da osnažimo tetive i mišiće oko navedenih zglobova.

Vježbe ravnoteže/stabilizacije u Trčaoni se najčešće provode na treninzima kada nema brzih dionica ili dužina za istrčati. Vježbe su jednostavne, bez rekvizita i mogu se provoditi bilo gdje. Najčešće ih odrađujemo u pauzama trkačkog dijela treninga. Treneri upućuju na pravilno izvođenje vježbi, njihovu svrhu i ispravljaju eventualne greške pri izvođenju.

Autorica: Iva Hršak – trenerica u Trčaoni

 

#Trčaona
#VrijemeZaMene

 

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: