Jutarnje ili večernje trčanje?

Jutarnje trčanje nudi mnogo prednosti. Osim što ćete dobiti priliku uhvatiti dobar izlazak sunca, trčanje u ranim satima izvrstan je način da povisite svoje raspoloženje i da budete sretni do kraja dana. Nema dokaza da se maksimalni primitak kisika (Vo2Max), aerobni prag i ekonomija trčanja mijenja s obzirom  na doba dana [Faria B., Drummond BJ. (1982), Jones, Hill (1995)], ali kortizol koji je također poznat kao hormon stresa na najvišoj je razini ujutro, zbog čega se ljudi koji se bore s depresijom ili tjeskobom osjećaju najgore u ovo doba dana. Trčanje ujutro vam može pomoći da se suprotstavite tome, čineći da se osjećate vedrije dok provodite ostatak dana.

Ako ste aktivni rano, također je manja šansa da bi vam nešto kasnije moglo stati na put. Bez obzira što se događa tijekom dana, morate li na kraju raditi do kasno ili vas prijatelj pozove na večeru, vaš trening je neometano odrađen. Osim toga, ulice su ujutro znatno tiše, a jutarnji trkači vole mir i spokoj tog doba dana.

Trčanje ujutro izlaže vas većem riziku od ozljeda jer su vam mišići tvrđi i hladniji nakon što ste cijelu noć mirovali. To znači da ako trčite ujutro, važno je da se pravilno zagrijete i da počnete polako kako biste svom tijelu olakšali trening.

Mnogi trkači smatraju da navečer mogu trčati brže ili duže, unatoč tome što ulažu istu razinu napora kao ujutro. To je zato što ste do večeri vjerojatno pojeli nekoliko obroka i tako imate na raspolaganju više energije da potaknete svoje trčanje. Osim toga vaša tjelesna temperatura doseže vrhunac, a budući da se krećete tijekom dana, mišići su vam topliji i spremniji za vježbanje. Ne samo da to znači da će se trkač osjećati lakše, već će također smanjiti rizik od ozljeda.

Iako vas trčanje navečer možda neće prisiliti na rano ustajanje, moglo bi vam poremetiti san ako ga odradite prekasno. Spavanje je vrlo važan dio oporavka, pa ako primijetite da vam je kvaliteta sna lošija nakon trčanja navečer, možda biste trebali pokušati pronaći ranije vrijeme za trčanje.

Zaključak: najbolje doba dana za trčanje ovisi o vama i vašem rasporedu. Ako vas početak dana trčanjem čini punim energije i sreće i pomaže vam da ostanete dosljedni svom treningu, onda svakako nastavite. Samo pazite da se dobro zagrijete i doručkujete prije treninga. Ako vam ustajanje prije sunca zvuči kao mučenje, onda je večernje trčanje bolja opcija. Ako možete, pobrinite se da ste dobro pripremljeni za okolišne uvjete na koje možete naići tijekom trčanja.

Napisao: Toni Grgić, trener trčanja u Trčaoni

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: