Kako odabrati štapove za nordijsko hodanje?

Da bi uspješno naučili i kasnije prakticirali ispravnu tehniku nordijskog hodanja potrebni su nam posebno dizajnirani štapovi za nordijsko hodanje. Za ovu aktivnost ne možemo koristiti štapove za skijanje ili planinarenje, trebamo imati štapove dizajnirane baš za nordijsko hodanje, a ispod ću objasniti i zašto.

Tehnika nordijskog hodanja uvelike se razlikuje od klasičnog hodanja ili npr. planinarenja gdje također koristimo nekakve štapove. Da bi se tehnika nordijskog hodanja adekvatno provodila, potrebni su nam štapovi namijenjeni baš za tu aktivnost. To znači da svoje štapove za planinarenje ostavite za uživanje vikendom na Medvednici, a za treninge nordijskog hodanja nabavite specijalizirane za nordijsko hodanje.

Jednodijelni štap s 50% karbona s plutenom ručkom i zaobljenim vrhom (i gumenim nastavkom)

Glavne karakteristike štapova za nordijsko hodanje

Prvo što bih istaknuo je da štap za nordijsko hodanje treba biti lagan i siguran u rukama. Ovo postižemo kupnjom štapa s visokim udjelom karbona u sastavu štapa (50% ili više). Karbon je lagan i izdržljiv materijal izrazito pogodan za izradu štapova. Na tržištu su još i aluminijski štapovi koji su teži, najčešće i lošije kvalitete te manje trajnosti.

Iduća karakteristika štapa za nordijsko hodanje je njegova ergonomski i anatomski dizajnirana ručka (držač) štapa na koji se nastavlja vezica (rukavica) bez koje nema potpune tehnike nordijskog hodanja. Preporuka za ručku štapa je da je ona izrađena od pluta (šaka se manje znoji), a na tržištu su još i gumene ručke ili kombinacija tih materijala.

I zadnja stvar koju bih istaknuo kao karakteristiku štapa je njegov vrh. Vrh je u obliku špice koja može biti zaobljena ili nakošena. Obje varijante su jednako dobre.

Uz štapove dobivate i gumene vrhove koji su vam potrebni za hodanje po betonu ili asfaltu, a koji se prije aktivnosti postavljaju (nabijaju) na vrh štapa.

Kada kupujete, neka vam prodavač potvrdi da su štapovi namijenjeni baš za nordijsko hodanje, a ne za pješačenje ili planinarenje. Najčešće negdje na štapu i piše neka izvedenica riječi nordic.

Plutena ručka i specifična narukvica štapa za nordijsko hodanje

Na što trebate obratiti pozornost prilikom kupovine?

  • TEŽINA – savjetujemo vam da izaberete štapove s visokim udjelom karbona jer ćete taj štap imati u rukama tri puta tjedno tijekom cijele godine i vjerujte, brzo ćete shvatiti koliko je to važno za potpuni užitak nordijskog hodanja. Dodatno, lakši štap omogućuje vam puno bolji prijenos sila i omogućava jednostavnije savladavanje tehnike. Štapovi su najčešće u sljedećim postocima karbona: 10%, 30%, 50%, 80%, 100%. Naš savjet je da izaberete onaj od 50%, a za one koji se vide u bržim hodanjima (a možda i na natjecanjima), oni mogu uzeti i od 80% karbona.
  • DUŽINA – dužina vašeg štapa ovisi o vašoj visini i o vašoj konstituciji (dužina ruku, trupa i nogu). Okvirni izračun dužine štapa radite tako da svoju visinu pomnožite s 0,68 i nakon toga zaokružite na bližih 5 cm. Npr. za osobu visine 172 cm dobijemo iznos 116,96 što zaokružujemo na bližih 115 cm. No kao što rekoh, možda će u stvarnosti (zbog specifične konstitucije) osobi ipak biti prikladniji štapovi od 120 cm. Zato svakako tražite stručni savjet prodavača ili svojeg trenera kako ne biste kupili krive štapove.
  • VRSTA – na tržištu postoje teleskopski i jednodijelni štapovi. Naša izrazita preporuka je da nabavite jednodijelne štapove jer su oni robusniji, izdržljiviji i puno bolje prenose sile i apsorbiraju vibracije. Jako teško ćete naći kvalitetan teleskopski štap, a i kada ga nađete bit će puno skuplji od jednodijelnog.
Vrste vrhova

I za kraj, evo što vam je još potrebno od opreme za nordijsko hodanje:

  • obuća: svakako dođite u udobnoj sportskoj obući. Naša preporuka su malo robusnije tenisice za trčanje ili tenisice za planinarenje (ne cipele za planinarenje, nego tenisice za planinarenje!)
  • donji dio odjeće: ugodna trenirka/tajice
  • gornji dio odjeće: sportska majica kratkih ili dugih rukava te sportska jakna ili šuškavac ako lagano kiši
  • ostalo: uz sebe nosite minimalno ostalih stvari kako biste mogli neometano hodati. A ako morate nositi onda imajte nekakav manji ruksak na leđima ili torbicu oko struka za ključeve, mobitel i novčanik.

Ako s nordijskom hodanjem krećete kroz našu školu nordijskog hodanja onda vam savjetujemo da štapove ne nabavljate sami. Na prvom će vam treningu vaš trener odrediti dužinu štapa te vam ga donijeti na idući trening.

Napisao: Borna Šeremet, mag.cin.

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: