fbpx

Ključ vašeg uspjeha

Hoćete li uspjeti tj. završiti školu trčanja? To ovisi isključivo o vama. U proteklih 6 generacija dosta toga smo od vas polaznika naučili pa vam stoga evo dajem nekoliko, nadam se, korisnih savjeta.

Ključ vašeg uspjeha nalazi se u vama. Logično! Ukoliko ste zaista odlučili napraviti promjenu u svome životu i u njega dovesti rekreativno trčanje, to možete samo vi. Nitko drugi. Koliko je ta odluka snažna, toliko ćete u tome i uspjeti! Sve ovo zvuči otrcano i isprazno, ali je tako. No, s obzirom da ste na našoj stranici i da čitate ovaj tekst, onda ste se vjerojatno već odlučili na ovaj iskorak. Pola posla ste već napravili.

Druga jako važna stvar krije se u tome koliko brzo i uspješno ćete u svoj (pretrpani) tjedni životni raspored uspjeti ubaciti naše treninge. Ovo se proteklih godina pokazao kao najveći izazov naših polaznika. Rekao bih da je ovaj moment uvelike povezan s prethodnom točkom – što je vaša odluka jača, time ćete lakše pronaći vremena za sebe odnosno za treninge. To je onaj trenutak kada na poslu jednostavno morate reći da u te dane ne možete raditi prekovremeno jer imate treninge. Isto tako, vaša će obitelj također morati prihvatiti da mama/tata te dane ima treninge i da nije doma. Pokazalo se da osobe s više dnevnih obaveza nekako lakše ubaci tu još jednu, što pokazuje koliko je važna vještina upravljanja (osobnim) vremenom. Ako koristite kalendare onda obavezno u njih ubacite termine treninga jer će vam u početku dobro doći kao podsjetnik.

Treća stvar je opet nekako vezana za prethodnu – to je vaša najbliža okolina. Svi, ali baš svi trkači su prošli kroz jednu te istu stvar – moraju drugima objašnjavati zašto se bave trčanjem. U pravilu ne nailaze na potporu i ohrabrenje nego najčešće na nerazumijevanje, a ponekada i na ismijavanje. „Što će ti škola trčanja, pa znaš trčati?“ – pitanje je na koje ćete sasvim sigurno dosta često odgovarati. Stoga, budite spremni na to, imajte spreman odgovor i ne dajte se obeshrabriti. Samo se sjetite zašto ste se odlučili na trčanje. Kasnije (nakon 3-4 mjeseca bavljenja trčanjem) će vam biti puno lakše jer ćete već tada osjetiti dobrobiti koje vam trčanje donosi, te iz toga lagano pronalaziti nove argumente zašto se bavite trčanjem.

Često volim reći kako su trkači posesivni – jednom kada se „navuku“ na trčanje nikome ga ne daju.

Nadam se da ste zaista snažno odlučili napraviti promjenu u životu jer ćete baš iz te oduke često crpiti snagu kada vam bude teško – kada vam se možda neće dati ići na trening ili kada vam na treningu bude naporno. Sjetite se da to radite za sebe i bit će vam lakše!

A što se tiče okoline (ukoliko vas ne podržava), sjetite se one – jedino mijenjanjem sebe možete promijeniti okolinu.

Sretno i vidimo se na treninzima.

Nedeljko Vareškić, osnivač i v­oditelj škole trčanja

Podijeli tekst na društvenim mrežama: