Koje tenisice su najbolje za mene?

Kako izabrati najbolje tenisice kad je na tržištu toliko brandova? Tenisica je najvažniji dio trkačke opreme, a često i najskuplji, stoga se potrebno dobro raspitati prije nego ih kupimo. Pri odabiru zanemarite brand, boju i cijenu. To su najčešće greške pri odabiru tenisica! Formula je slijedeća, kakvo stopalo takva tenisica!

Prvo saznajte kakvo stopalo imate. Prema fiziološkim kretnjama stopala možemo razlikovati pronaciju, supinaciju ili izrazitu pronaciju (spušteno stopalo). Najbolji način za određivanje je test u kojem napravite otisak vlažnog stopala na list papira ili kartona. Test će vam pokazati kako izgleda vaš stopalni luk te kakva je fiziološka kretnja vašeg stopala.

 

Sliku precrtanog stopala usporedite s najsličnijim prikazom stopala prikazanog na slici te prema tome određujete koje su tenisice najbolje za vas.

Drugi test je da uzmete stare tenisice i provjerite potplat te ustanovite koji dio je najistrošeniji.

Odabir idealne tenisice možete prepustiti i stručnjaku u prodavaonici koji će odrediti što je najbolje za vas. Širina stopala je faktor koji također utječe pri odabiru, stoga obratite pozornost na materijale tenisice i osjećaj stopala u njima.

Uloga tenisice je zaštiti stopalo od podloge na kojoj trčimo, te apsorbirati silu koju proizvodimo pri kontaktu s podlogom. Podloga igra također važan faktor pri odabiru. Prema podlozi tenisice možemo podijeliti na cestovne i brdske. Svaka podjela ima mnogo različitih podjela unutar kategorije. Moj savjet vam je kupiti cestovnu ili ”hybrid” tenisicu s obzirom na podloge trčanja koje ćemo imati na treninzima. Također obratite pozornost na materijale od kojih je tenisica napravljena, jer će vam se s vremenom ”razgaziti”. Imajući to na umu, kupite maksimalno pola broja veće i obavezno napravite nekoliko koraka u tenisicama ili, ako imate priliku, probajte trčati u njima prije same kupnje.

Nadam se da su vam savjeti pomogli!

Vidimo se uskoro!

Tomislav Marinović mag.cin.

 

 

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: