Kratka povijest nordijskog hodanja

Čestitam jer odabrali ste jako lijepu aktivnost na otvorenom koju ćete s vremenom zavoljeti toliko da nema povratka. No gdje su njeni početci jer sve do prije 10-ak godina nitko za nju nije niti znao?

Evo par zanimljivih crtica o povijesti nordijskog hodanja.

1930-ih godina 20. stoljeća, finski skijaši-trkači koristili su štapove tijekom ljetnih treninga kao pogodan oblik vježbe koji vjerno simulira i nadopunjuje skijaško trčanje kad nema snijega. I to je bila jedina upotreba sve dok profesorica Leena Jaaskelainen 1966. godine nije uvela hodanje sa štapovima u školi u Helsinkiju i tako štapove uvela u profesionalni sport. Ista profesorica je tijekom 60-ih i 70-ih godina uvela hodanje sa štapovima u sve škole u Finskoj te je poznata njezina izjava iz 1987.:

 „Ovo će biti sport budućnosti!“

 

foto: B_W_NordicWalking

Za izlazak hodanja sa štapovima izvan granica Finske zaslužan je članak pod nazivom „Latu ja Polku“. Njegov prijevod na engleski jezik dogodio se 1997. godine kada je i službeno uveden naziv – Nordijsko hodanje. Tu je ujedno i prekretnica kada se nordijsko hodanje počelo širiti po svijetu i postalo je atraktivno kao rekreativni sport.

Ubrzo se nordijsko hodanje populariziralo u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, a porastom broja nordijskih hodača osnovala se i INWA (International Nordic Walking Federation). U Hrvatskoj imamo Hrvatski savez nordijskog hodanja i Trčaona je dio te organizacije koja povezuje klubove, ali i obrazuje te certificira trenere nordijskog hodanja. Tako su i naši treneri dobili službene certifikate te smo jedni od prvih većih klubova nordijskog hodanja.

Broj nordijskih hodača raste svake godine i sada se već broji u desecima milijuna.

Do 2003. godine broj nordijskih hodača raste do 2 milijuna kao i broj INWA-ih članica. Danas se ta brojka popela do više desetaka milijuna ljudi i to samo u Europi.

Danas je nordijsko hodanje 4. najzastupljenija aktivnost na otvorenom, a obzirom na popularnost možda dospije i na prvo mjesto. Sve to možemo zahvaliti Leeni Jaaskelainenu koja je, vjerovali ili ne, u dobi od 81 godine još uvijek aktivna hodačica. 🙂

Leena Jaaskelainen u dobi od 80 godina.

Ukoliko i vi želite nordijski hodati – javite nam se na info@trcaona.hr

Napisao: Ivor Jovanović, trener nordijskog hodanja u Trčaoni

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: