Moj pogled na Trčaonu i međusobna motivacija

Nakon kratkog vremena, koliko sam do sada proveo u Trčaoni, napravit ću mali osvrt na školarce iz škole trčanja i naravno trenerski tim. Za one koji ne znaju ovo mi je prva trenerska godina i kako je sve krenulo biti će ih još jako puno. Osim kratkog osvrta napisati ću par riječi o redovitosti (koju ste puno puta čuli od mene i ostalih trenera), također nešto o motivaciji koja je po meni u pozadini i tjera nas na redovitost.

Trenerski tim je fantastičan! Od prvog sastanka s glavnim ljudima Trčaone preko trenerskih sastanaka, sve funkcionira savršeno. Naravno da svi imamo svoj stav i mišljenje, ali nakon što svatko iznese svoje mišljenje donosi se konačna odluka kako i što dalje. Mislim da taj princip „više glava je pametnije nego jedna“ odlično funkcionira. Trenerski tim sastoji se od ljudi koji su jako motivirani, puno rade na sebi, ali nisu „škrti“ i podjele savjet i mišljenja iz vlastitog iskustva, pogotovo novim trenerima. Zahvaljujući njima puno sam naučio i njihovi savjeti su mi doista dobrodošli. Hvala im na tome. Motivirali su me da radim još više na sebi i da što bolje vlastito znanje i iskustvo prenesem na vas.

Trčaona trenerski tim na jutarnjem treningu u Maksimiru

Nakon što su svi raspoređeni po grupama, meni je ove godine pripala čast voditi Rekreativku. Moram priznati da je društvance ne za 5 nego za 10. Od prvog dana su ekipa, škvadra, društvance u kojem se razvijaju neka nova prijateljstva. Pozitivna energija jako se osjeti na treningu i osobno me motivira da čim bolje odradim trening. Ukazujem im na greškice u tehnici trčanja (kojih je iz tjedna u tjedan sve manje) i neke bitne stvari kao što su disanje, kadenca i ostalo. Ne mogu i ne smijem izostaviti polaznicu Mirnu koja je napisala odličan tekst i jako me motivirala u daljnjem radu. Bravo Mirna još jednom. Ostala ekipa super ste i samo tako naprijed.

Vratimo se malo na motivaciju. Što je motivacija? Motivacija je utjecaj nekoga/nečega što nas tjera, usmjerava i održava naše određeno ponašanje kako bi uspjeli u naumu ili ostali u krugu svojih vlastitih interesa, želja ili potreba. Odnosno laički rečeno, nešto jako želimo i krenemo u „borbu“ da to i postignemo. Motivacija može biti intrizična ili ekstrizična, odnosno unutarnja ili vanjska.

Koliko ja motiviram vas toliko vi motivirate mene!

Intrizična (unutarnja) motivacija je nešto u nama što nas potiče na neko ponašanje/aktivnost kako bi zadovoljili unutarnje potrebe, samim time povećavamo samopouzdanje i naravno samopoštovanje. Imamo puno veću potrebu za uspjehom i dokazivanjem sami sebi da mi to možemo.

Ekstrizična (vanjska) motivacija je nešto što na nas utječe izvana i tjera nas na nekakvu aktivnost. Najčešća vanjska motivacija je svojevrsna nagrada ili udovoljavanje i dokazivanje drugima da nešto možemo. Naravno ova vrsta motivacije je puno nestabilnija od unutarnje jer dolazi često do nesigurnosti, zapitkivanja zašto uopće radimo neku aktivnost? Možda nam nije toliko u vlastitom interesu ali zbog nečega izvana i dalje sudjelujemo u njoj.

Pero i Pero na kišnom treningu. Nije ga pokolebala ni kiša, a ni hladno vrijeme. To je prava motivacija!

Naravno unutarnja i vanjska motivacija su povezane i s jednom u većini slučajeva dolazi i druga. Na primjer: moja Rekreativka je motivirana na krajnji cilj da istrče pola sata u komadu. Iz treninga u trening sami sebi dokazuju da mogu sve više i više trčati i motivirani su unutarnjom motivacijom. Od prvog treninga kada su trčali minutu pa minutu hodali. Sada trče u intervalima i 5 minuta. Samim time što idu korak po korak vanjska motivacija su im drugi školarci koji ih potiču, a osim toga s vremenom bolji tjelesni izgled, bolji zdravstveni status, lakše obavljanje svakodnevnih obaveza, socijalizacija sa drugim polaznicima i trenerima te mnogi drugi benefiti aktivnog načina života.

Osim što sam trener u Trčaoni imam još nekoliko motivacija i strasti ali o tome uskoro 🙂

Sada kada znamo što je motivacija, i složili smo u glavi što nas motivira, sjetite se zašto ste krenuli u Trčaonu i ostanite motivirani, a samim time i redoviti. Ako motivacija koji put izostane, dođite se družiti sa svojom grupom i barem mene motivirati za daljnji rad. Vjerujte i ja ću vama tu motivaciju znati vratiti. Mene, osim odličnog posla za kojeg se školujem i namjeravam ga raditi, također u budućnosti (moja intrizična motivacija), Vi školarci (moja ekstrizična motivacija) najviše motivirate kada čujem pohvalu i vidim smiješak na vašim licima nakon odlično odrađenog treninga. Zato jedva čekam svaki trening s vama i veselim se kada vas vidim u velikom broju. Hvala vam na tome i dalje samo motivirano!

Vaš trener s narančastom kapicom.

Napisao: Petar Sabolčec, trener Trčaone Zagreb

Podijeli tekst na društvenim mrežama: