fbpx

Napraviti prvi korak ili ne?

Uvijek svima poznato pitanje, krenuti u nešto novo ili ne?

Zašto bih baš trebali krenuti na nešto, koji su moji razlozi i motivi da napravim nekakvu promjenu u svojem životu. Imam pritisak okoline… Problemi sa zdravljem, višak kilograma… Svakodnevni stres…Muž/žena me tjera da se pomaknem iz kuće… Želim odmor od klinaca i svojih nekoliko sati tjedno?

Svi mi imamo svoje razloge, a čuvamo ih kao zmija noge. Zavirite duboko u sebe i postavite sami sebi pitanje.

Zašto?

Vjerujte, koji god da je razlog, ispravan odgovor je pokreni se i napravi promjenu. Nemate što izgubiti osim straha ulaska u nepoznato. Prvi put kada se napravi korak taj strah nestaje, a samopouzdanje vertikalno lansirate u nebesa. Više nema te sile koja će vas zaustaviti. To je trenutak kada postajete mentalno jača osoba i krećete s jednom novom pozitivnom avanturom u životu koju ćete zauvijek pamtiti. Znam… I ja sam krenuo prvim korakom kao i svi drugi. Bio je težak i trnovit kao svima na samom startu, ali da je lagano svi bi to radili. Napravili ste prvi korak, drugi, treći i više nema povratka. Ulazite u novu sferu punu sreće i optimizma koju gradite sami uz pomoć vaših novih kolega rekreativaca i vrhunskih trenera na kormilu koji vas bodre i usmjeravaju.

Dolaskom na prve treninge vlada muk, a trema para zrak dok pogledi sežu od prve do zadnje osobe u vašem krugu grupe. Tko su svi ovi ljudi, što oni tu rade, jesmo li dovoljno dobri da bi bili ovdje? To su samo neka od simpatičnih pitanja koja si postavljamo slušajući upute trenera i pokušavajući pratiti pokrete koje demonstrira. Ok, razbili smo led. Ova tamo je nešto dobacila, a onaj gospon se smiješno smije… A da ne govorim da nitko nije niti prikladno obučen, a kamoli da pravilno izvodi vježbe. Pa to i nije tako strašno, mislim si. Uz toliko različite ljude i osobnosti moje nedostatke nitko neće niti primijetiti. Ovo bi moglo biti pravo mjesto za mene. I tako smo dogurali do kraja prvog treninga. Strah je nestao, a samopouzdanje strmoglavo leti i dalje. Ekipa je super, a trener je vrlo zabavan i stručan. Sada već jedva čekam idući trening. Drugi dan mi se događa nešto čudno. Nepoznati bolovi u nogama, trbušnom zidu… Ma svemu po malo. Da da, probudili su se dugo uspavani mišići za koje možda niste niti znali da postoje.

Dakle, ovaj trening je pomaknuo nešto u nama i izazvao pozitivnu reakciju u tijelu koju još nikada možda niste osjetili. Mislite si, ovaj osjećaj je fenomenalan. Hormon sreće divlja i vratila se motivacija za dalje. Tu ste se lansirali u orbitu i kao što smo rekli na početku, nema više povratka. Zamislite si da ste kao cvijet, sada je samo potrebno zalijevati ga i grabiti što više zraka sunca kako bi rasli. Svi mi imamo različite želje i razloge zbog kojih želimo promjenu. Vjerujte ako ima nešto što vas može vratiti na pravi put i pozitivno utjecati na sve vaše životne aspekte to je definitivno grupno rekreativno trčanje. Nema sportske rekreacije koja ima toliko utjecaja na socijalizaciju ljudi i međusobnu podršku kada postane teško. Svi su tu za sve, bodre jedan drugoga i nitko ne ostaje sam. Stoga, zatvorite oči, dobro razmislite i napravite najbitniju odluku u životu za sebe.

Imate jedno tijelo, dakle ne dajte mu da uvene i napravite prvi korak, a za dalje će se pobrinuti treneri.

Napisao: Igor Špoljarić, trener trčanja u Trčaoni Zagreb

Podijeli tekst na društvenim mrežama: