Nije ovo samo hodanje, ovo je nordijsko hodanje

Ušao sam u sedmi mjesec vođenja grupe nordijskog hodanja u Trčaoni. Iako nordijsko hodanje nije odmah krenulo u ožujku, kada i treninzi trčanja, zadovoljan sam njegovim razvojem. Svaki tjedan dobivamo upite novih zainteresiranih hodača koji bi nam se pridružili, uglavnom po preporuci nekog od trenutnih članova. Grupe se neprestano pune, zbog čega se ukazala potreba i za dodatnim trenerom. No ono što me najviše raduje je što su polaznici nordijskog hodanja, u vrlo kratkom vremenu, prepoznali dobrobiti vježbanja te se stvarno trude ne propustiti baš niti jedan trening. Trenira se bez obzira na vremenske uvjete, a posljednjih mjeseci su znali biti i ekstremni – od velikih vrućina do obilnih kiša. Također, kao kineziologu i zaljubljeniku u hodanje, drago mi je da je program nordijskog hodanja potaknuo pojedince na vježbanje i onda kada nisu u mogućnosti doći na trening. Fotografije s godišnjeg odmora ili putovanja mi redovito stižu, uz nezaobilazan opis: „Treneru i mi smo odradili današnji trening“.

Trening grupe na savskom nasipu

Baš svaki, od tri treniga koje imamo tjedno, trudim se ispuniti novim sadržajima, vježbama ili rekvizitima, kako ne bi postao samo jednosatna šetnja kroz Maksimir i savski nasip, već trening za cijelo tijelo s naglaskom na prevencijske i kineziterapeutske vježbe. Mislim da je to i jedan od glavnih razloga zašto polaznici ne žele propustiti niti jedan trening. Što se samih rezultata treniranja tiče, tu prepuštam riječ polaznicima, a svaki od njih vidi individualne, male ili velike pomake, bilo da je riječ o nestanku bolova, jačanju mišića, lakšem kretanju ili općenito pozitivnijem i zdravijem osjećaju. Trenutno sudjelujem u projektu na kojem ćemo otkriti konkretne pozitivne promjene naših treninga nordijskog hodanja kroz motoričke testove i određena klinička ispitivanja, a vjerujem kako će rezultati biti zanimljivi svima – i sadašnjim polaznici ali i onima koji razmišljaju o tome da nam se tek pridruže.

Maksimirskoj grupi mrak ne smeta

Iznimno sam zadovoljan programom i ponosan na svoje polaznice i polaznike koji redovito, tri puta tjedno, dolaze na treninge i baš svaki odrade do kraja bio on lagan ili težak. Siguran sam kako bi vam svatko od njih potvrdio da je nordijsko hodanje odlična tjelovježba, a druženje unutar grupe postao dodatan motiv za dolazak na treninge. Prva godina treninga u Trčaoni pokazala se kao pun pogodak. Nastavljamo dalje u istom ritmu.

Vidimo se.

Napisao: Robert Bobinec, trener nordijskog hodanja u Trčaoni Zagreb

Podijeli tekst na društvenim mrežama: