Nordijsko hodanje u službi zdravlja

Danas želimo istaknuti jedan od najprirodnijih i najpristupačnijih oblika vježbanja – nordijsko hodanje. Ova aktivnost, inspirirana prirodnim obrascima kretanja, pruža brojne koristi za tjelesno i mentalno zdravlje te je prikladna za sve dobne skupine.

Donosimo 7 dobrobiti nordijskog hodanja:

  1.  Nordijsko hodanje temelji se na prirodnim obrascima kretanja (hodanja) i pristupačan je oblik vježbanja za sve dobne skupine.
  2.  Redovito hodanje u dovoljnoj mjeri može razviti i održati tjelesnu kondiciju. Adekvatnim treningom nordijskog hodanja stvara se dovoljan kardiovaskularni kapacitet i izdržljivost za aktivnosti svakodnevnog života.
  3. U treningu nordijskog hodanja koristi se čak 90 % mišića tijela. Korištenjem štapova aktivira se i gornji dio tijela.
  4. Dugoročno treniranje nordijskog hodanja utječe na potrošnju kalorija i pomaže u kontroli tjelesne težine.
  5. Pojačava proizvodnju miokina, koji imaju pozitivne učinke na nekoliko tjelesnih sustava (imunološki, živčani, kardiovaskularni, plućni, gastrointestinalni, skeletni, popravak mišića, regulacija lipida i glukoze).
  6. Zbog svojih fizioloških i mehaničkih učinaka, nordijsko hodanje se često koristi u liječenju i prevenciji nekoliko bolesti, uključujući srčani udar, visok krvni tlak, probleme s cirkulacijom te raznih problema s mišićima i kostima. Također, može biti korisno kao dio rehabilitacije nakon srčanog udara ili za osobe koje pate od kroničnih srčanih bolesti. Sve te koristi dolaze iz činjenice da nordijsko hodanje aktivira različite dijelove tijela i potiče cirkulaciju krvi, što može pomoći u sprječavanju ili ublažavanju ovih zdravstvenih problema.
  7. Treninzi nordijskog hodanja obično se odvijaju vani, u prirodi. Ovo je važno jer boravak na otvorenom prostoru pomaže u održavanju ravnoteže između dvaju sustava u našem tijelu – simpatičkog i parasimpatičkog. Ovaj balans je bitan za naše opće zdravlje, uključujući i mentalno. Boravak u prirodi i vježbanje vani može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju raspoloženja te općenito u osjećaju dobrobiti.

Nordijsko hodanje nije samo oblik vježbanja već i način života koji donosi mnoge koristi za tijelo i um. Njegova jednostavnost i prilagodljivost čine ga idealnom aktivnošću za sve, a njegove pozitivne učinke na tjelesno zdravlje i mentalnu dobrobit čine ga neprocjenjivim saveznikom u održavanju zdravog i uravnoteženog načina života.

Napisao: Bruno Naglić, trener u Trčaoni

Podijeli tekst na društvenim mrežama: