Pamučna vs. sportska majica

Prijava za Trčaonu ispunjena?  √

Članarina plaćena? √

Odjeća? Kupiti majicu kratkih rukava ili je prehladno vani pa da ipak kupim šuškavac? Što ako zapuše vjetar? Možda ipak treba uzeti i debele čarape da se ne smoče stopala?

Glavno pravilo kojim se trebate voditi, neovisno o temperaturi i godišnjem dobu, jest da izbjegavate pamučne proizvode. Majice, čarape, kape, nije važno koji odjevni predmet, važno je samo kako pamuk trebate preskočiti prilikom kupnje opreme za trčanje. Navest ćemo neke od razloga zašto:

  • Pamučne majice na visokim temperaturama upijaju znoj i ostaju mokre. Time onemogućuju daljnje znojenje i povisuju temperaturu tijela.
  • Pamučne čarape za vrijeme trčanja nakupit će znoj iz stopala i tako vlažne povećati trenje između stopala i tenisice i vjerojatno uzrokovati žuljeve i druge neugodnosti

Ukoliko mislite da je pamuk ljeti problematičan kod trkača, zimi može predstavljati još veću prijetnju. Tijekom trčanja, pamučna odjeća se neće osušiti i dodatno će hladiti tijelo i povećati vjerojatnost prehlade.

Što onda obući?

 

Sportska oprema, primarno dry fit majice i čarape, idealno su rješenje. Postoje različiti brandovi koji promoviraju svoja „tehnološka čuda“ no neovisno o željama, bojama i brandovima, vodite računa o slijedećim stvarima:

  • Birajte odjeću i čarape koje su dominantno sastavljene od poliestera – tanji je od pamuka i neće zadržavati vlagu izazvanu znojenjem. Ostaviti će vam kožu suhom jer ima izuzetno dobra svojstva sušenja. Ovo je iznimno važno kod odrađivanja dužih treninga.
  • Prilikom odabira majica poželjno je da na mjestima najvećeg znojenja postoje sitne rupice ili manje gusta tkanina.
  • Umjesto dugih pamučnih trenirki radije koristite sportske tajice, ali imajte na umu kako pamučne tajice nisu dobar izbor.

Za početak vašeg trkačkog iskustva, ovo će biti sasvim dovoljno.

 Frane Boban, mag.cin.

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: