Pismo budućim nordijcima

Dragi moji budući polaznici Trčaone,

pišem vam ovo pismo jer se bliže se dvije godine nordijskog hodanja u Trčaoni Zagreb. Mogu s ponosom reći da u to vrijeme nisam imao niti jednu primjedbu niti na nordijsko hodanje kao sport. Jedna od iznimno čestih „briga“ današnjice pri uključivanju u neki rekreativno-sportski program jest koliko to stvarno košta. Na početku svake sportske aktivnosti treba nabaviti odgovarajuću opremu, što je avantura u koju ljudi često zalutaju bez stručnog savjeta. Iz istog razloga im računice nerijetko pređu i 800 kuna, što posluži kao dodatni izgovor za odustajanje i prije nego su krenuli.

Ekipa iz Trčaone i ja 🙂

Kao što je većini vas poznato za nordijsko hodanje su potrebni štapovi. Ima ih u raznim veličinama, bojama, oblicima, materijalima, pa tako i cijenama. Bit ću malo konkretniji – od 150 kuna do 150 eura (da EURA). Međutim, nikome ne trebaju štapovi od 150€ za rekreativne svrhe stoga savjet koji dajem je da nikako ne idu preko iznosa 300 kuna. Zašto? Zato jer ja, trener nordijskog hodanja, imam odlične štapove koji koštaju 300 kuna već 5 godina i ne neću ih ubrzo mijenjati. „A što ako kupim štapove, a neće mi se svidjeti?“, sa smiješkom prvo odgovorim „Ako vam se neće svidjeti, otkupit ću ih od vas!“, međutim to se još nije nikad dogodilo u Trčaoni.

Kako ne biste odmah pohrlili u prvi dućan sa sportskom opremom, na prve treninge štapove vam donosim ja i detaljno savjetujem pojedinačno što je baš vama važno prilikom kupnje istih. Još jedna informacija koju ćete saznati na prvom treningu je da za trening nordijskog hodanja nisu potrebne specijalne tenisice već obuća u kojoj je ugodno hodati (tenisice za trčanje, nogomet, šminkerske, gojzerice…) te da odjeća za trening ne mora biti top sportski brend već nešto što je udobno i u čemu se možemo slobodno kretati. I time preskočimo prvu (i uglavnom jedina) prepreku za početak treniranja nordijskog hodanja!

Vratimo se mrvicu unatrag kako bih odgovorio i na pitanja koje si postavljate i prije nego stisnete PRIJAVI SE na našoj web stranici. Nordijsko hodanje je rekreativni sport koji je savršen za leđa, ramena, ruke, zglobove, mršavljenje i sve drugo što možete pročitati na raznim portalima. I da, stvarno je ali ono što me baš svaki put pogodi je izjava kako je nordijsko hodanje „za osobe starije dobi“. S ovim se nikako ne mogu složiti, a kao argument ću priložiti službeni svjetski rekord – Jor Hakkinen (Finska) 5km – 20:09 min, 10km – 44:20 min. Ovim putem pozivam sve one kojima je nordijsko hodanje za „one koji ne mogu trčati“ neka probaju hodati 5 kilometara (krug na savskom nasipu) i neka izmjere i usporede vremena. Ja sam se u stvarnu težinu nordijskog hodanja uvjerio tek na utrci Advent Run u Zagrebu, gdje je uz utrku trčanja bila organizirana i utrka nordijskog hodanja. U epskoj borbi sa svjetski prvakom u nordijskom hodanju na 21km zaostao sam bolnih 9 sekundi (bol je uslijedila idući dan). Iako sam ovdje iskoristio priliku i pohvalio se rezultatom želim naglasiti kako nordijsko hodanje prihvaća baš sve dobne skupine. Ključ je samo u doziranju.

Pobjedio me za “dlaku” 🙂

Ok, upisat ćete nordijsko hodanje u Trčaoni i krenuti hodati s trenerima Robertom (to sam ja), trenerom Alvinom i trenericom Karlom. Saznali ste da vam za prvi trening ne treba oprema i da ulaganje u štapove za hodanje nije veliko. Neki od vas, oni ambiciozni a vjerujem kako će vas biti, pitaju se što dalje?

„Što, utrka nordijskog hodanja? Zar i to postoji?“. Da, već se nekoliko godina organiziraju, međutim iz nekih razloga do sada nisu bile baš popularne, sve dok tu nije uskočio Trčaona nordic team. Prva na kojoj smo sudjelovali, samo oni koju su to željeli i svako sudjelovanje je dobrovoljno, je bila u Varaždinu u sklopu Festivala nordijskog hodanja. Bilo je to zaista odlično iskustvo! Često se s radošću na treninzima prisjetimo Varaždina, utrke, navijanja i druženja, a nakon te utrke s nestrpljenjem smo čekali iduću. Napredna grupa već sad slaže raspored za 2019., ali potiho čisto da sve iznenade uspjehom. 🙂

Trčaona 2018. početnička grupa u Makismiru

Evo i kraja ovog pisma koje sam posvetio vama – početnicima. Nordijsko hodanje je sport za svaku osobu, bez obzira na godine, zdravstvene poteškoće, financije… Ako i dalje niste sigurni da je to za vas, dođite na probni trening u Zagrebu 16.2., 23.2. i 2.3.. Mi vas s nestrpljenjem očekujemo!

Vaš trener Robert

p.s. ako ste došli do kraja (hvala na čitanju) onda svakako pogledajte emisiju Rekreativac na HRT-u u kojoj otkrivam baš sve o nordijskom hodanju

-> bit.ly/NordijskoHodanjeRekreativac 

Napisao: Robert Bobinec, trener nordijskog hodanja u Trčaoni

Podijeli tekst na društvenim mrežama: