Razlike cestovnog i trail trčanja

Kada pričamo o rekreativnom trčanju, možemo ga podijeliti na dva osnovna tipa. To su klasično cestovno trčanje i trčanje po podlogama koje nisu cestovne, takozvano trail trčanje. Ista takva podjela postoji u Trčaoni pa tako imamo početne i napredne grupe za cestovno trčanje, ali isto tako i za trail trčanje. Kako bi mogli odabrati najbolju vrstu za vas, u daljnjem tekstu možete pronaći neke od osnovnih razlika i benefita svake od navedenih vrsta.

Cestovno trčanje

Iz perspektive podloge, ono lakše trčanje budući da se uglavnom trči ravno bez nekih prevelikih uzbrdica i nizbrdica. Isto tako, po cesti se uglavnom zadržava uvijek isti tempo trčanja što ovaj tip trčanja čini lakši za početnike. Može se reći da je ovaj tip trčanja sigurniji jer nema opasnosti od zapinjanja za neke od prirodnih prepreka, ali za neke ga to čini i dosadnijim. Sigurnijim ga čini i okolina koja nam uvijek može pomoći ako dođe do nenadane ozljede, pogotovo ako volite trčati sami. Iako se ne treba puno koncentrirati na okolinu, u cestovnom trčanju je veliki fokus na tehnici. Budući da je cesta tvrđa od šumskih puteva, zglobovi će trpjeti veće opterećenje. Baš radi posljednjeg razloga, treneri u školi trčanja će se pobrinuti da vaša tehnika bude savršena kako bi izbjegli sve nepotrebne ozljede. Cestovno trčanje također možete iskoristiti za otkrivanje novih dijelova grada, a u Trčaoni to možete isprobati na čak dvije lokacije, na Savskom nasipu i u parku Maksimir.

Trail trčanje

Podrazumijeva trčanje na podlogama koje nisu cestovne, a tu spadaju šumski putevi, staze, makadami, livade, brda. Visinska razlika je također jedna od glavnih razlika u odnosu na cestovno trčanje te je upravo radi toga ovaj tip fizički zahtjevniji. Tempo se u trailu stalno mijenja, a kod velikih i teških uspona do izražaja dolazi penjanje. Na uzbrdicama se obično ne trči nego se ide lagano, ali treba znati kud s nogama budući da se uvijek nailazi na neke prirodne prepreke. Kod traila uvijek možeš gledati uokolo i tako se malo zabavljati jer nikad ne znaš što te čeka iza sljedećeg brda. Na trail je uvijek sigurnije ići u paru ili grupi, kako bi nam neko uvijek mogao pomoći. Budući da pod nogama uvijek imaš drugačiju podlogu treba biti oprezniji nego prilikom trčanja po cesti, ali je ta podloga zanimljiva zbog toga što zglobovi trpe manje opterećenje. Ovakva vrsta trčanja zahtijeva određenu trkačku formu, posebnu trkačku opremu te specifičnu tehniku kretanja po različitim terenima i profilima staza. Sve to naučit ćete u Trčaona trail juniorima, odnosno početničkoj trail grupi gdje ćete upoznati sve dijelove Medvednice uz pokoji izlet u ostala Hrvatska gorja.

Za kraj, trail trčanje zahtjeva više opreme nego cestovno no sva oprema se kupuje postupno pa se ti troškovi onda ne osjete toliko. Iako se ova dva tipa trčanja jako razlikuju uvijek je najbolje iskoristiti sve što ti se nudi.  U Trčaoni možete isprobati oboje, preko tjedna iskoristimo sve prednosti cestovnog trčanja, a za vikend se uputimo u prirodu.

 

Autor: Luka Bogdanović trener u Trčaoni

#Trčaona

#Trčanje

 

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: