fbpx

Što vam za početak (ne)treba od opreme

Upisom u školu trčanja najčešće pitanje polaznika je „Što nam treba od opreme?“ stoga ću ovdje dati par savjeta o osnovnoj trkačkoj opremi i kako se pripremiti za početak u Trčaoni.

Najvažniji dio trkačke opreme su naravno tenisice. Za pretpostaviti je da danas svatko u ormaru ima tenisice koje će vam za početak škole poslužiti. Tijekom prvih nekoliko treninga osjetit ćete jesu li vam tenisice ugodne za trčanje. Isto tako i trener će skrenuti pažnju polaznicima ukoliko to nisu adekvatne tenisice jer i sa pogrešno odabranom obućom može doći do neželjenih ozljeda.

Za savjet kakve tenisice kupiti pitajte svog trenera u Trčaoni

Ukoliko nemate tenisice, i morate ih kupiti, svakako bih preporučila da se tenisice kupuju u specijaliziranoj trgovini sportskom opremom i da su namjenjene baš za trčanje. Svaka osoba ima specifične morfološke karakteristike (visina, težina) stoga je najvažnije obratiti pažnju na to kako vam pristaju nozi, kako ublažavaju udarce i kakva im je stabilnost. Jako je važno da pri odabiru tenisica uzmete pola broja ili broj veće tenisice od broja koji inače nosite, jer prilikom trčanja dolazi do pomicanja stopala naprijed te mu time omogućujete prostor. Kada obujete tenisicu morate moći pomicati prstima, ako to nije moguće tenisica je premala. Slobodno potrčite po trgovini i skakućite, osjetit ćete koliko tenisica ublažava udarce i drži stabilnost tako da se iz gležnja nagnete prema naprijed. Tenisice isprobajte u čarapama namjenenim za trčanje, preporučam pri kraju dana kada stopala malo nateknu (što se događa i za vrijeme trčanja), i svakako isprobajte više modela. Brend i cijena ne odražavaju i njenu udobnost stoga ako se u njima ne osjećate dobro, ne kupujte ih.

Ključ je u slojevitosti kada je hladno, a ne u debljini majice i jakne koju nosite.

Kao i u tenisicama, moramo se osjećati dobro i u odjeći. Svakako izbjegavajte pamučne majice i tajice jer se pamuk i ljeti i zimi brzo natopi znojem, odjeća postaje teška i mokra te nam postaje hladno. Najbolje je da je odjeća za trčanje u potpunosti  od sintetičkih materijala (mikrofibra, poliester, elastan te razne mješavine materijala) jer upijaju manje vode, ne zadržavaju znoj, brzo se suše, elastične su, ugodne za nošenje i lake za održavanje.

Za žene je jako važan i kvalitetan sportski grudnjak. Trčanje je aktivnost visokog intenziteta pa vam treba i veća podrška od one koju može pružiti svakodnevni grudnjak. Čarape moraju pristajati kao salivene na stopalo, nesmiju biti ni prevelike ni premale, najgore je kad se gužvaju u tenisici pa ih moramo stalno popravljat, a žuljeve koje mogu izazvat neću niti spominjati. Jedini komad odjeće koji bih stvarno preporučila ako nemate da ga svakako nabavite je tzv. šuškavac, nepropusan na vodu ali diše kako bi toplina i vlaga mogle isparavati. Ujedno će vas zaštititi od vjetra.

Za početak će i trenirka biti dovoljna, a šuškavac je svakako bolja opcija.

Pametnim satovima nemojte se opterećivati, jedini koji vam treba je onaj vašeg trenera! 🙂

Trčanje je individualan sport pa je tako i odabir tenisica i odjeće. Ono što meni odgovara ne mora odgovarati i vama. Ovo su osnovne smjernice koje će vam nadam se pomoći, a s vremenom ćete i sami znati što i kako vama osobno najviše odgovara.  Naravno, treneri su uvjek tu za bilo kakva pitanja.

Sportski pozdrav!

Napisala: Branka Paškvan, trenerica Trčaone Rijeka

Podijeli tekst na društvenim mrežama: