Test, test

Testiranje. Zašto se radi i koja mu je glavna zadaća?

Dijagnostika ili popularno rečeno „testiranje“, uključuje niz postupaka kojima želimo utvrditi stanje utreniranosti, koji treneru pružaju ključne informacije o  sposobnostima i osobinama određene skupine ispitanika. Testiranje je neizostavna sastavnica svakog ozbiljnog trenažnog procesa koji se temelji na jasno definiranom planu i programu rada, a koji ima jasno postavljen cilj.

test2

Testiranja se mogu provoditi u laboratorijskim uvjetima koji su u naravi i kompleksniji ali i precizniji, odnosno, terenski testovi koji su u naravi jednostavniji i mogu se izvoditi u uvjetima koji su nam dati u određenom trenutku.

Tokom trenažnog procesa, svaki trener bi trebao odraditi testiranje u tri dijela: inicijalno, tranzitivno i finalno.

Svaki od navedena tri dijela je neizostavan proces koji ima za cilj utvrditi ili kontrolirati koliko je plan i program treninga koji je trener postavio pred skupinu sportaša ili ispitanika bio učinkovit.

U zimskoj školi trčanja zbog velikog broja polaznika, odlučili smo se za terensku vrstu testa.

Za polaznike zimske škole trčanja, kao cilj je planiran nastup na nekom od proljetnih polumaratona, pa će plan i program treninga biti usmjeren i koncipiran k tome. Stoga, nakon jasno definiranog cilja, na početku priprema potrebno je napraviti i inicijalno testiranje kao prvi korak.

Za potrebe inicijalnog testiranja prikupili smo podatke sa subotnjeg testiranja tzv. terenski test, trčanja na 5km koje smo napravili na savskom nasipu. Oni će nam biti smjernica za planiranje i programiranje treninga kroz naredni zimski i bazični period u kojem ćemo posebnu pažnju pridavati na razvoj aerobnih sposobnosti koje su dominantne u sportovima izdržljivosti.

Tranzitivno testiranje, obavit ćemo početkom veljače. Tada se očekuje da ćemo ispuniti 70% očekivanog plana i programa treninga. Tada ćemo isto napraviti test trčanja na 5km budući da jedino na taj način možemo dobiti relevantne podatke.

Treće i finalno testiranje, će se održati početkom ožujka kada se očekuje da svi budemo u potpunosti spremni za nastup na proljetnom polumaratonu na koji ćemo ići organizirano. Dakako, za očekivati je i sa trenerske i sa strane vas polaznika da ćete svi znatno poboljšati svoja vremena na distanci polumaratona, a to nam je i jedan od ciljeva.

Evo rezultata inicijalnog testiranja (https://www.dropbox.com/s/kwadaxu37n7crzn/Test_5km_rezultati.xlsx) i evo fotografija s istoga – http://www.flickr.com/photos/skola-trcanja/sets/72157637800077206/

Vedran Lozanov

Podijeli tekst na društvenim mrežama: