fbpx

Trčanje i disanje

Lako je zaključiti da trčanje bez disanje ne funkcionira! Stoga, tehnika disanja igra značajnu ulogu u trčanju. Disanje mora biti ritmično i prilagođeno tempu trčanja. Postoje različiti obrasci disanja kao 2:2 ili 3:3. Omjer označava broj koraka učinjenih za fazu udisaja i izdisaja. Ovakvi obrasci imaju manu u tome da je kontakt s podlogom svaki put na istoj nozi, što znači da nam je jedna strana tijela pod većim optrećenjem. Zamislite cijeli dan nositi težak teret na samo jednoj strani tijela, vjerojatno ćete se brzo umoriti i rasporediti teret kako bi vam bilo lakše. Jednostavno, tako je i s disanjem!

Maskimalna učinkovitost ritmičnog disanja ostvaruje se obrascima 3:2 ili 2:1. Naravno, ovisno o tempu trčanja. Time ravnomjerno opterećujemo i lijevu i desnu stranu tijela, jer je kontakt s podlogom uvijek na suprotnoj nozi u fazi izdisaja. Disanjem na usta tijelu osiguravate veću količinu kisika nego na nos. Uvijek dišite na usta, ali dozvolite i nosu da bude dio procesa. Kada trčite brzo dišite na usta, a kada trčimo sporije dišite na nos. Naravno, opet ovisno o tempu trčanja i razini treniranosti.

U početku izbjegavajte slušati glazbu dok dok trčite, sve dok vam obrasci ritmičnog disanja ne postanu automatizirati. Pridržavajući se ovih savjeta trčanje će biti ugodnije te ćete u potpunosti uživati pri svakom koraku kojeg napravite.

Vidimo se na treningu!

Tomislav Marinović, mag.cin.

Podijeli tekst na društvenim mrežama: