U kakvoj su vezi nordijsko hodanje i stres?

Što je stres?

Stres je odgovor našeg organizma na opasnost, pritisak, promjenu. Stres je zapravo sve ono što naš organizam izbacuje iz ravnoteže.

Svaki stres uzrokuje određeni stresor, a znanost definira stresor kao „bilo kakvu situaciju ili radnju koja stavlja određeni fizički ili psihički pritisak na osobu“. Prevedeno, stresori u našem životu mogu biti bilo kakvi, bilo kada i bilo gdje. Stresor je najčešće povezan uz posao, manjak slobodnog vremena, zdravlje ili obitelj.

U takvim situacijama naše tijelo otpušta hormon koji se zove kortizol kojeg luči nadbubrežna žlijezda. Njezina glavna zadaća je upravo osigurati dovoljno energije u trenucima stresa.

Koritizol je iznimno koristan u izvanrednim situacijama kada treba reagirati „borbom ili bijegom“ tzv. “fight or flight mode”, ali nakon što prijeteća situacija prođe, kortizol bi se trebao (naglasak na trebao) vratiti na normalnu razinu.

U današnje doba prisutnost stresa (fizičkog ili psihičkog) je gotovo trajna i razina kortizola je dugotrajno povišena zbog čega se kao posljedice javljaju neki od najčešćih simptoma: umor, glavobolja, napetost u mišićima, dobivanje ili gubitak kilograma, povećani ili smanjeni apetit, ukočenost u vilici ili vratu, problemi s pamćenjem i koncentracijom, problemi sa spavanjem.

OK, sada kada znamo što je to stres i kako se manifestira, možemo li ga i kako smanjiti?

Možda smo ovdje u crvenom, ali definitivno nismo pod stresom. 🙂

Kako nordijsko hodanje utječe na stres?

Umjerenom tjelesnom aktivnošću u koje spada  i nordijsko hodanje drastično utječemo na mentalno stanje, a time i stres kao najvećeg neprijatelja današnjice.

Dok se krećemo tijelo proizvodi hormon endorfin odgovoran za dobro raspoloženje koji istovremeno smanjuje razina onog hormona koji nam „radi probleme“.

Treniranjem nordijskog hodanja svega tri puta tjedno, kao što to radimo mi u Trčaoni, značajno možete povećati svoju tjelesnu snagu i izdržljivost, ali i povećati vlastito samopouzdanje i vjeru u sebe (“ja to mogu!”).

Kao posljedicu dobivamo osjećaj da smo napravili nešto dobro za sebe i naše zdravlje što posljedično smanjuje osjećaj anksioznosti i podložnost dugoročnom stresu.

Nordijsko hodanje doista je hodanje, ali ipak puno intenzivnije od onog klasičnog. U nordijskom hodanju aktivno je više od 90% mišića u tijelu što znači kako je i proizvodnja endorfina intenzivnija nego kod normalnog hodanja.

Ako samoj činjenici da ste aktivni dodamo i da ste aktivni na zraku i u grupi drugih hodača koji se jednako tako osjećaju, raspoloženje ne može biti drugačije nego pozitivno.

Ako ste pod stresom i osjećate ga svakodnevno, možda najvažniju stvar koju možete učiniti za sebe je biti fizički aktivni.

Nemojte odgađati početak jer svaka minuta provedenu u stresnom stanju može dovesti do značajnih posljedica. Ne mora to nužno biti Trčaona (iako bi voljeli da nam se pridružite) već je dovoljno da svaki drugi dan izađete na svježi zrak i hodate. Uz to ne zaboravite duboko udahnuti i odmoriti… duh i tijelo.

O stresu ćemo još mnogo puta govoriti ovdje u Trčaoni ali idući put riječ će preuzeti stručnjaci s druge strane – psiholozi. 

Napisao: Bruno Naglić, trener Trčaone Zagreb

Izvori:

Podijeli tekst na društvenim mrežama: