fbpx

Važnost treninga stabilizacije i treninga s otporom kod trkača

Vjerojatno se većina vas pita „kakve veze trening stabilizacije i trening s otporom imaju s dugoprugaškim trčanjem i što će mi dodatni treninzi kad mi je već i ovo previše?“ Neki će se iznenaditi kada vam kažem da su oni podjednako važni za uspješno bavljenje vašom omiljenom aktivnosti kao i samo trčanje. Zašto?

vjezbe snage

Trening s otporom u trčanju nema nužno ulogu dodavanje mišićne mase već i ulogu :
• poboljšanje mišićne jakosti i snage
• poboljšanje lokalne i globalne mišićne izdržljivosti
• održavanje mišićne mase
• prevencije nastanka ozljeda i sindroma prenaprezanja

Prevedeno, trening s otporom će vam u trenucima kada ste umorni (završni dio utrke/treninga) i tehnika vam počinje patiti, omogućiti zadržavanje dobrog posturalnog položaja i uvelike pomoći u postizanju boljeg rezultata. Također kod osoba zrele i starije životne dobi ima izrazito važnu ulogu u očuvanju i povećanju gustoće kostiju i kontroli krvnog tlaka.

Kada u vaš sustav treninga uvrstite i trening stabilizacije, koji će vam pomoći u boljoj motoričkoj kontroli i propriocepciji (vlastitom osjećaju o položaju tijela u prostoru) uspjeh je zagarantiran. Treningom stabilizacije uvelike ćete preventivno djelovati, a ne možete biti uspješan trkač, ako ste ozlijeđeni trkač. Neki su dosad na vlastitoj koži osjetili koliko je teško vratiti se u trkačku formu i tempo svoje grupe nakon samo jednog tjedna izostanka radi trivijalnih ozljeda koje se lako mogu spriječiti.

frane

Mogao bih vam napisati stranice i stranice raznih činjenica, statističkih podataka kako ovakvi treninzi pozitivno djeluju na 40-tak bioloških markera, grafičkih prikaza i suhoparnih brojki koje vam objašnjavaju zašto morate, ali baš morate doći na treninge, ali to nije ono što će vas pokrenuti.

Zato ću vas podsjetiti na početak trećeg mjeseca, mjeseca koji ste podcrtali u svom kalendaru kao početak jedne nepoznate, ali izuzetno uzbudljive priče. Dane kada ste se odlučili na veliki korak unatoč nepovjerenju i skepsi prema cijelom projektu trčanja, a i dalje ste tu. I da, znam da uživate u tome bez obzira na grimase i grintanja tijekom treninga, jer vidim onaj zadovoljni osmijeh na kraju svakog uspješno odrađenog treninga. Pozivam vas na treninge, na dodatan napor, na dodatno grintanje i prigovaranje jer u konačnici baš taj trening i napor će biti faktor koji će vas zadržati u ovoj trkačkoj priči duže nego ste se ikad nadali. A i vi i ja znamo da se ništa ne može mjeriti s osjećajem i osmijehom nakon uspješno odrađenog dužinskog treninga.

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti već pristuvno snage i izdržljivosti 🙂

piše: trener Frane Boban

Podijeli tekst na društvenim mrežama: