Zagrijavanje i istezanje – važni elementi treninga

Svaki trening ili utrka trebaju početi s dobrim zagrijavanjem i završiti istezanjem. Mi u Trčaoni stavljamo poseban naglasak na važnost upravo tih elemenata trčanja.

Evo od čega se sastoji svaki naš trening:

  • uvodni dio – zagrijavanje
  • pripremni dio – tehnika trčanja i vježbe jačanja muskulature
  • glavni dio – trening trčanja (u početku i hodanja)
  • završni dio – istezanje / smirivanje organizma

Cilj uvodnog dijela je fizička i mentalna priprema za aktivnosti i napore koji slijede u glavnom dijelu treninga.

Tijelo se zagrijava i postaje spremno za trčanje čime drastično smanjujemo rizik od nastanaka ozljeda. Možemo reći da povećanje temperature mišića (i ukupne tjelesne temperature) dovodi do najvećih pozitivnih benefita zagrijavanja.

Pozitivni faktori zagrijavanja su:

povećanje brzine kontrakcije i relaksacije mišica

povećanje motoričke učinkovitosti

povećanje dopreme kisika do mišica

ubrzanje metaboličkih procesa

Kako bi u uvodnom dijelu treninga pripremili mišiće, ligament, tetive i kosti, za zagrijavanje koristimo vježbe razgibavanja (kruženja),  dinamičke fleksibilnosti te rastrčavanja.

Kada se dobro zagrijemo tijelo će biti spremno za trčanje, a sama izvedba ce biti bolja. Koncentracija se povećava, a ekonomičnost trčanja će biti optimalna. Sve to naravno odrađujemo uz osmijeh na licu. 🙂

Cilj završnog dijela treninga je smirivanje organizma. Smirivanje postižemo laganim i kratkotrajnim rastrčavanjem na kraju glavnog dijela treninga te vježbama statičkog istezanja u završnom dijelu.

Rastrčavanjem i statičkim istezanjem vraćamo fiziološke funkcije organizma u normalno stanje snižavamo tjelesnu temperaturu te pomažemo mišicima pri oporavku i očuvanju njihove fleksibilnosti što je dobra strategija za prevenciju nastanka ozljeda kao i za kvalitetan sljedeći trening.

Sveprisutan je osjećaj zadovoljstva prilikom vježbi istezanja koje odrađujemo nakon treninga u što ćete se i sami uvjeriti.

 

Samo hrabro u trčanje i vidimo se na treninzima!

Napisao: Marko Bićanić, trener Trčaone Zagreb

 

Podijeli tekst na društvenim mrežama: