Zaštiti se dok trčiš – naočale ili šilterica?

Kada razmišljamo o trkačkoj opremi uglavnom pomislimo na tenisice, tajice i majicu. No dolaskom sve ljepšeg vremena i sunca, koje nas prati tijekom cijelog treninga, trebamo razmišljati i o zaštiti očiju.

Postoje dvije opcije: nošenje sunčanih naočala i/ili šilterice.

 

Sunčane naočale

Primarna funkcija sunčanih naočala je zaštita naših očiju od UV zračenja ali nije i jedina. Sprječavanje da vam u oko uleti mušica, pelud ili prašina te zaštita od vjetra, još su neke od njih.

Naočale za trčanje bi trebale imati zakrivljene leće i oznaku UVA i UVB zaštite jer tako štite različite dijelove oka. UVA zračenje može doprijeti do mrežnice oka, a UVB zračenje može oštetiti rožnicu. Pri odabiru sunčanih naočala nije toliko važna boja stakla ili plastike koja se izabere, već kvaliteta materijala.

Jedan od problema nošenja naočala je i klizanje kada se uznojite. Takva nuspojava se teško može izbjeći ali se može ublažiti tako da naočale imaju lagan sportski okvir koji prati oblik vaše glave i „prijanja“ uz nju. Uvelike može pomoći i guma na krilcima kod nosa i na krajevima naočala. Kod ovakve vrste naočala treba paziti da ne stegnu previše jer će vas opako nažuljati tijekom treninga, a vjerojatno zadati i glavobolju.

 

Klasične „modne“ naočale, koje nosimo svakodnevno, potpuno su u redu ukoliko je UV zaštita 100%, ali kada vam krenu sve brži i duži treninzi postoji velika šansa da će vam biti neudobne i nespretne. Stoga naša preporuka je nabavka sportskih naočala.

Sportske naočale

Šilterica

Ovo pokrivalo za glavu je i više nego poželjno kod treninga. Posebno one bijele boje i od laganog materijala. Ovakva kapa štiti, a istovremeno može služiti i kao dodatni izvor hlađenja u vrijeme velikih vrućina. Polijete ju za vrijeme treninga vodom iz boce koju nosite sa sobom i tako izbjegnete sunčanicu.

Osim obrane od sunca i vrućine, služi i kao obrana od kiše. Kišne kapi često smetaju pri trčanju i teško se kroz njih gleda ukoliko gledate ispred sebe, a ne u pod. Šilterica tu može uvelike pomoći i spriječiti kapljice da dođu do očiju, a vi možete nesmetano trčati po lokvama. 🙂

 

Zaključak

I naočale za sunce (koje ne smetaju pri trčanju) i šilterica, dio su osnovne opreme trkača i trebalo bi ih upotrebljavati. Često i istovremeno. Pripazite samo na kvalitetu naočala, kao i na to da vam naočale i šilterica ne smetaju dok trčite. Oni vam trebaju pomoći, a ne odmoći kako biste na treningu dali sve od sebe.

 

Vidimo se.

Napisala: Tea Gvardijan

Podijeli tekst na društvenim mrežama: