Zašto je sada pravo vrijeme za nordijsko hodanje?

Ako ste odlučili promijeniti životne navike i sjedilački način života zamijeniti aktivnim, proljeće je pravo vrijeme da započnete sa željenom promjenom. Proljeće je vrijeme buđenja ne samo u prirodi, koja će svakim danom postajati sve zelenija, nego i u našim tijelima koja nam šalju signale da je pravi trenutak da se pokrenemo nakon zimskog perioda mirovanja.

Zato ne treba propustiti taj prirodni impuls koji nas potiče da se više krećemo u prirodi. U proljeće će dani postajati sve duži i sunčaniji, vrijeme će svakoga dana biti toplije, a obilje sunca nas poziva da više vremena provedemo na otvorenom i u prirodi. Nakon duljeg zimskog perioda moguće je da osjećate umor koji je posljedica manjka aktivnosti na otvorenom, kao i nedostatka svjetlosti. S dolaskom proljetnih dana imat ćete više energije jer sunčeve zrake djeluju na vaše tijelo tako što će pokrenuti vaš metabolizam i dati vam više energije pa ćete imati i više volje biti tjelesno aktivni.

Sada ćete najlakše potrošiti nakupljene tjelesne masnoće koje su posljedica usporenog rada organizma tijekom zime. Dolaskom na treninge oslobađat ćete se nakupljenih toksina, a oni koji žele smršaviti time dobivaju pravu priliku da to i učine.

Boravkom na otvorenom upijate puno više svjetlosti u vaš organizam što će potaknuti hormonalne promjene, a svi zvukovi poput pjeva ptica, raznih boja, mirisa biljaka na koje nailazimo u prirodi podražuju sva osjetila što pozitivno utječe na raspoloženje i donosi smanjenje stresa. Time će nam se povećati razina serotonina koji je hormon zadovoljstva, a odgovoran je za dobro raspoloženje.

Boravak u prirodi jača naše mentalno zdravlje, smanjuje depresivna raspoloženja, ispunjava nas zalihama D vitamina, jača imunološki sustav, a sve to će na kraju dana osigurati i bolji san.

Iskustva naših članova

Sve to su mi potvrdili polaznici proljetne škole nordijskog hodanja koji i sami često nakon treninga s veseljem kažu koliko se bolje osjećaju od kada treniraju, kako se nordijskim hodanjem oslobađaju svakodnevnih briga i onda se tako obnovljeni vraćaju svojim dnevnim obavezama. Većina polaznika proljetne škole nordijskog hodanja složila se kako je najbolje krenuti s treninzima u proljeće jer tako ispred sebe u startu imaju dugih 6 mjeseci za treninge i učenje tehnike nordijskog hodanja na danjem svjetlu te toplijem vremenu, a to je zasigurno odličan motiv za početak treniranja nordijskog hodanja u proljeće.

Kazali su da im je bilo prirodno na treninge krenuti u proljeće, a to znači da su pozorno slušali svoj unutarnji biološki sat i uskladili se s obrascem smjene godišnjih doba. U odnosu na hladne, zimske dane koji su često tmurni, u proljeće će biti puno sunčanih dana, a to nam donosi više razloga za optimizam i sreću.

Osim toga, treniranje nordijskog hodanja u Trčaoni ojačat će i vaše društvene veze, upoznat ćete nove ljude s kojima ćete biti povezani zajedničkim ciljem, a to je redovno treniranje. Tako nastaju i nova prijateljstva, ide se na zajedničke izlete i festivale u organizaciji Trčaone, što sve pozitivno utječe na dobro raspoloženje naših članova.

Stoga, nordijsko hodanje je idealna aktivnost koja vam omogućuje treniranje u prirodi i na svježem zraku uslijed čega ćete primiti sve dobrobiti za vaše fizičko i mentalno zdravlje, te dobru kondiciju. Za početak sve što vam treba jesu štapovi za nordijsko hodanje i trenirka, tenisice te dobra volja.

Nije vam potrebna posebna fizička spremnost da bi započeli s treninzima. Naglasit ću, isto tako, da je nordijsko hodanje pogodno za sve bez obzira na godine. Zahvaljujući redovnom treniranju imat ćete sve više kondicije i energije pa ćete tako lakše ostvariti svoj životni balans.

Napisala: Kristiana Đurasević, trenerica u Trčaoni

Podijeli tekst na društvenim mrežama: