fbpx

Zašto trčimo?

Već smo pisali o motivaciji i kako svatko od vas ima svoj razlog ZAŠTO. Netko želi izazvati samog sebe, netko izgraditi tijelo ili skinuti kile. Puno vas želi vrijeme za sebe i maknut se iz svakodnevnice. No svi imamo još jedan razlog koji često ne stavljamo na prvo mjesto, a trebali bismo. Zdravlje! Povodom Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, mi u Trčaoni želimo se osvrnuti na dobrobit trčanja zbog zdravlja i za zdravlje.

Obzirom da je ovogodišnja tema Dana zdravlja – depresija, osvrnut ćemo se više na psihološke dobrobiti trčanja.

 

Vjerojatno najpoznatiji „problem“ današnjice – stres, uvršten je kao jedan od vodećih rizičnih faktora u razvoju malignih bolesti. Osim s fizičkim bolestima, stres je snažno povezan i s psihičkim bolestima, poput depresije i anksioznosti. Upravo su kod depresije i anksioznosti utvrđeni najpozitivniji učinci kontinuiranog aerobnog vježbanja. Također i kod mentalno zdravih ljudi ublažava negativna raspoloženja, puno učinkovitije nego klasično opuštanje. Ukratko trčanje nas čini opuštenijima, iako trčiš i znojiš se i teško ti je fizički, i to nas čini sretnima.

Trideset minuta fizičke aktivnosti, bilo ono trčanje ili hodanje, dokazano smanjuje depresiju, anksioznost, migrene, odsutnost na poslu, neprijateljstvo, psihotično ponašanje, fobije, napetost, greške na poslu, stres i zbunjenost, a povećava emocionalnu stabilnost, samopoštovanje, efikasnost na poslu, raspoloženje, seksualno zadovoljstvo, samokontrolu, asertivnost, pozitivnu samopercepciju, nezavisnost, opće intelektualno funkcioniranje i pamćenje.

 

Ako vam ovi razlozi nisu dovoljni da nastavite s fizičkom aktivnošću, preporučamo da krenete s pisanjem dnevnika. Zapišite svoje misli i osjećaje svaki dan, a posebno nakon treninga. Nakon nekoliko mjeseci vratite se na prve stranice i sigurni smo kako ćete vidjeti drastičnu promjenu na sebi i u sebi. Ta ista promjena odraziti će se i na ljude oko vas i možda ih potaknuti da promijene način života i postanu/ostanu zdravi.

Vidimo se na treninzima!

 

*izvor https://www.trcanje.hr/psiholoske-dobrobiti-trcanja/2816/,
Maja Bonačić, psiholog

Napisala: Tea Gvardijan

Podijeli tekst na društvenim mrežama: