Bili smo na Festivalu nordijskog hodanja i pješačenja u Samoboru

Skupina od 30 Trčaoninih nordijskih hodačica i hodača uputila se u subotu 16.rujna 2023. u jutarnjim satima u Samobor na 5. Festival nordijskog hodanja i pješačenja Crna kraljica. Sunčano vrijeme nagovijestilo je lijep dan pred nama, a na mjesto okupljanja Bunker iza 9 sati počelo je pristizati sve više naših hodača. Tu su nas dočekali ljubazni domaćini koji su za doček sudionicima Festivala pripremili raznovrsne slastice, kolače, voće.

Oni koji su htjeli znati nešto više o svom zdravlju, imali su priliku izmjeriti tlak i razinu šećera u krvi kod volontera Crvenog križa, dok je domaćin DSR Sport za sve Samobor pozdravio sve okupljene. U 9:45 krenuli smo s laganim zagrijavanjem uz dobru glazbu čime se stvorila sjajna atmosfera kod svih prisutnih hodača. Festivali su uvijek dobra prilika za zabavu, druženje, ležernije hodanje, fotografiranje i uživanje u prirodi.

Organizator Festivala predvidio 4 rute različite težine i dužine, zato smo mogli birati prema svojim željama i mogućnostima između ruta od 4, 5, 8 i 9 km. U kratkom dogovoru s trenerima Ivorom i Kristianom postalo je jasno da se većina naših hodača odlučila za srednje tešku rutu od 8 km pod nazivom Crna kraljica, a oni koji su htjeli provesti više vremena u gradu i laganoj šetnji, uživajući u Samoboru, odabrali su rutu od 5 km.

U 10 sati je bio predviđen start po planiranim rutama, a prije samog starta članovi Trčaone su se zagrijali u zelenom ambijentu i hladovini parka u sklopu Bunkera. I tako dobro pripremljeni krenuli smo za vodičima koji su nas vodili odabranim rutama.

Nakon što smo se spustili u grad, ispred Samoborskog muzeja dočekali su nas glumci iz Udruge Oživljena povijest Samobora koji su nam na zanimljiv način predstavili legendu o Crnoj kraljici. Tako smo upoznali zloglasnu Crnu kraljicu, naučili nešto novo o povijesti Samobora u 15. stoljeću, a i to da se moćna Crna kraljica bavila crnom magijom te da je imala svoj alkemijski laboratorij.

Hodači su sa znatiželjom i osmijesima na licima pratili ovu uzbudljivu priču, a bilo je i onih koji su htjeli obilježiti ove čarobne trenutke slikajući se sa Crnom kraljicom. Slušajući priču o Crnoj kraljici, neki hodači su se našalili da je Crna kraljica svojim moćima privukla najveći broj hodača na ruti od 8 km pod njezinim imenom.

Puni dojmova uputili smo se dalje prema vidikovcu na Stražniku gdje se nalazi prekrasan pogled na grad Samobor. Tu je slijedilo obavezno slikanje za uspomenu, a članovi su bili oduševljeni prirodom, svježim zrakom i mirisnim ciklamama. Nakon slikanja, kratko smo se odmorili u hladovini kako bi se osvježili vodom jer je bilo skoro podne i sunce nas je pratilo u stopu skoro cijelom rutom. Potom smo se spustili natrag u grad i putem uživali u ljepotama Samobora.

Vrijeme u hodanju nam je doslovno proletjelo, kilometri su se zbrajali, a nama se činilo kao da smo tek krenuli. Kad imaš dobro društvo i odlično raspoloženje, nema napora te se svaki korak čini lak.

Po povratku nas je dočekalo fino grah varivo, a dobro raspoloženi i nasmijani hodači pohitali su po svoj zasluženi obrok koji je bio jako ukusan. Malo umorni, ali sretni uz ručak su proveli ugodne trenutke družeći se i pričajući o dojmovima koje su ponijeli sa sobom nakon prijeđenih kilometara.

A kako šećer ide na kraju, nakon kratkog predaha za ručak, slijedio je dogovor i odlazak na obavezne kremšnite. Našim hodačima i nakon prijeđenih kilometara nije bio problem vratiti se natrag u centar Samobora kako bi ovaj dan završili samoborskim kremšnitama. Time su zaokružili ovaj divan dan u kojem su, uz kremšnite, uživali prije svega u hodanju prekrasnim Samoborom, u rujanskom suncu, slasticama koje je domaćin ponudio i tako veseli, puni dojmova vratili se svojim kućama u nadi da ćemo ovakav izlet uskoro ponoviti.

Napisala: trenerica nordijskog hodanja Kristiana Đurasević

Podijeli tekst na društvenim mrežama: